Selectează o Pagină

Pentru mulți dintre românii din Italia, calitatea sistemului sanitar și medical italian este unul dintre motivele care îi fac să zăbovească în această țară. Dar nu numai pentru ei, ci și pentru mulți conaționali de-ai noștri din România, Italia este țara unde vin să se trateze de diferite boli, unde își aduc copiii bolnavi pentru a fi operați sau tratați în marile spitale italiene. Iar, cel mai adesea, vin aici când se confruntă cu boli grave, de natură oncologică și alegerea aceasta se dovedește a fi salvatoare, de multe ori.

Din aceste considerente, cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Episcop Siluan, am fost bucuroși să putem începe, încă de anul trecut, demersurile unui acord de colaborare între Episcopia Ortodoxă Română a Italiei și Institutul Național de Tumori de la Milano. Aceste demersuri au fost intermediate de către Doamna Cupșa Kiseleff Iulia, fost Consul român la Milano, actualmente Reprezentant pentru Cooperare Internațională Sanitară în cadrul acestui Institut și Pr. Ilie Ursachi, Consilierul Social al Episcopiei. În urma discuțiilor de lucru avute s-a alcătuit o Convenție cadru în care s-au specificat obiectivele, modalitățile și clauzele de colaborare.

În acest parteneriat de colaborare, ambele instituții sunt reprezentate, în mod concret, de către asociațiile social-filantropice care activează în cadrul lor. Prin urmare, semnatarii Convenției cadru de colaborare au fost Anna Maria Mancuso, Președinte al Asociației „Salute Donna”, din cadrul Institutului de la Milano, și Ana Maria Obreja, Președinte al Asociației „San Lorenzo dei Romeni” a Episcopiei noastre.

La evenimentul semnării acestei Convenții de colaborare, care a avut loc la Roma, joi, 13 ianuarie 2022, la Sediul Episcopiei, au participat Preasfințitul Părinte Atanasie de Bogdania, Arhiereu Vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei și Dl. Marco Luigi Votta, Președintele Institutului Național de Tumori de la Milano, care si-au dat acordul scris asupra acestei inițiative.

De la înființarea sa, în anul 1928, până astăzi, Institutul Național de Tumori din Milano a fost protagonistul unor mari obiective sanitare și continuă să fie un punct de referință internațional în cercetarea cancerului. Institutul este foarte activ în prevenirea secundară, în identificarea profilurilor prognostico-predictive și în optimizarea utilizării de noi medicamente imunologice. Se ocupă totodată și de formarea și instruirea personalului cu activități educaționale formalizate prin acorduri cu diverse universități.

Asociația „Salute Donna” este o realitate în care femeile care suferă de patologii oncologice pot găsi sprijin și confort, alături de asistență și suport psihologic în momentele cele mai dificile ale bolii.

Considerăm că implicarea Episcopiei noastre în realizarea de proiecte comune cu aceste instituții este o mare oportunitate prin care putem veni în sprijinul pacienților români, și nu numai, care se confruntă cu afecțiuni oncologice sau a celor care doresc să prevină astfel de situații.

Dumnezeu să binecuvinteze această împreună-lucrare cu mult folos mângâietor și tămăduitor pentru cei care trec prin suferința bolii.


 

Visits: 99