Selectează o Pagină

Aşa cum este deja cunoscut, în cadrul Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei, cu binecuvântarea şi sprijinul ierarhilor noştri, se desfăşoară un nou proiect filantropic, intitulat “Toiagul nădejdii”.
Prin acest proiect dorim să venim în întâmpinarea nevoilor materiale ale persoanelor în vârstă şi nevoiaşe din țara noastră, categorie socialā care se confruntă cu situații din cele mai nedorite, de la lipsa resurselor financiare pentru întreținere pânā la neputințele legate de vârstă, boală şi singurătate.
Multe din aceste persoane nu reuşesc, din pensia lor mică, să-şi permită un trai decent şi tihnit, cum ar merita după o viață de trudă, iar la povara anilor, care le brăzdează fața, se adaugă şi grija zilei de mâine, care le îndurerează inima. Şi parcă aceasta nu ar fi de ajuns, mulți trăiesc şi sentimentul dureros al singurătății, dacă nu chiar al abandonului, prin despărțirea de cei dragi plecați în străinătate.
Nu de puține ori ne este dat să auzim în mod acuzativ că românii în străinătate îngrijesc de bătrânii altora, iar în țară bătrânii noştri rămân singuri şi neajutorați sau în grija instituțiilor sociale.
Proiectul “Toiagul nădejdii” este şi un îndemn la neuitare, adresat celor plecați de acasă în căutarea unui trai mai bun şi o oportunitate oferită acestora de a întinde o mână de ajutor, chiar de la distanță, celor care trăiesc la vârsta încărcată de amintiri, dar şi de neputințe.
Cu ajutorul lui Dumnezeu şi dragostea jertfitoare a credincioşilor din Episcopia noastră a fost trimis primul sprijin financiar către două cămine de bătrâni, unul gestionat de către Asociația Sf. Ioan cel Nou de la Suceava şi altul de către Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuților. 

Până acum au fost adoptați la distanță în jur de 40 de persoane vârstnice. Beneficiarii primesc un ajutor de 30 euro/persoană pe lună, care ajung la ei, prin intermediul colaboratorilor, sub formă de alimente, medicamente sau alte lucruri de uz personal.
În paralel, credincioşii au posibilitatea de a face o pomană pentru cei adormiți, trimițând banii şi pomelnicele pentru o slujbă de Parastas, oficiată în cadrul unui cămin de bătrâni.
Nădăjduim ca acest proiect să se extindă şi să devină “toiag” de spijin pentru cât mai multe persoane vârstnice aflate în dificultate materială.
Credincioşii ortodocşi din Italia, care doresc să se implice în proiect şi să susțină acest “toiag al nădejdii” pentru bătrâni, adoptând la distanță sau oferind o pomană printr-o slujbă de Parastas, sunt îndemnați să ia legătura cu preotul paroh.Dumnezeu să dea mult folos sufletesc tuturor celor implicați în acestă făptuire a binelui!
Pr. Ilie Ursachi

Coordonator proiect “Toiagul Nădejdii”Visits: 49