Selectează o Pagină

”Cercetează pe cel bolnav şi neputincios, ca să te cerceteze şi pe tine Dumnezeu, cu darul şi cu mila Sa.” (Patericul românesc, Editura Mănăstirea Sihăstria, p.688).

Totul a început în primăvara anului 2020 când un inamic mondial nevăzut, “covid-19”, virusul care a îngenunchiat întreaga lume indiferent de naționalitate, religie, nivel social, a făcut ca tristețea și monotonia să fie mantie apăsătoare tuturor prin izolare, restricții, limitări. S-a ajuns până acolo de a îngrădi și a îngreuna chiar exteriorizarea sentimentelor înălțătoare ale spiritului, cum ar fi iubirea și bucuria.

Și noi, voluntarii din Roma pentru bolnavii din spitale, la sfârșitul anului 2020 semnăm, în bilanțul misiunilor, zece luni de momente dificile și momente de confuzie, în care cel mai mult am simțit durerea faptului că fizic nu am putut fi lângă bolnavii din spitale, atât în modul obișnuit (cu regularitate), cât și cel ocazional, de sărbătorile mari, de Paști sau de Crăciun, când prezența noastră e o mângâiere, încurajare și susținere morală celor bolnavi. Dar, chiar dacă aceste timpuri au fost și încă sunt grele într-un mod particular, chiar dacă acțiunile ne-au fost restricționate, mulți voluntari am încercat totuși să continuăm, să ne implicăm și să ajutăm bolnavii prin intermediul parohiilor și a celor cu posibilitate de mișcare în teren, creându-se astfel o rețea virtuală de întrajutorare. Era suficient un anunț public pe rețelele de socializare și lumea de bună credință s-a unit prin gestul altruist și creștinesc de bun samaritean oferind din puținul său, bunuri materiale, hrană, timp și rugăciuni.

Un alt motiv de tristețe a fost și faptul că nu am putut să ne întâlnim, foarte importantă fiind interacționarea între noi voluntarii. Dar gândul că toate astea sunt trecătoare și credința în Dumnezeu, ne-au făcut să ne găsim răbdarea și să menținem vie dorința de a relua misiunea imediat ce vom avea consimțământul legal și medical.

În așteptarea timpurilor permisive din toate punctele de vedere, noi, grupul de voluntari de la Roma pentru bolnavii din spitale, vă urăm tuturor ca în acest An Nou să aveți parte de multă sănătate, seninătate, armonie și bucurii sufletești!

Elena Agapi (parohia Teodor Tiron, Anguillara, Roma) – voluntară la spitalul A.Gemelli, Roma

Vizite: 45