Selectează o Pagină

În încheierea Anului omagial dedicat Pastorației părinților şi copiilor, precum și filantropilor ortodocşi români, amintim unul dintre proiectele aflate în curs de desfăşurare în multe parohii de pe teritoriul Italiei. Intitulată sugestiv – “Solidaritatea copiilor” – inițiativa urmăreşte pe de o parte implicarea noii generații în activități cu scop filantropic, iar pe de altă parte mângâierea părinților internați cu copii bolnavi în spitale pediatrice de pe întreg teritoriul italian. Mulți părinți deja greu încercați de grija copilului bolnav, de distanța față de casă şi de rude, precum şi de incertitudinea situației pe care o au de înfruntat, primesc sprijin prin implicarea preoților şi a voluntarilor din parohii atât în plan duhovnicesc, cât şi material în funcție de necesitățile fiecăruia. Cu toate că Spitalele oferă cele mai bune condiții posibile în vederea vindecării pacienților, credincioşii din parohii nu pot trece cu vederea durerea cu care se confruntă din ce în ce mai mulți frați români veniți pe aceste meleaguri cu speranța vindecării copiilor bolnavi de multe boli grave. Astfel încât, printr-o împreună-lucrare a membrilor de diferite vârste din parohii, mulți părinți au posibilitatea să-şi regăsească frumosul zâmbet măcar pentru câteva clipe şi să realizeze că nu sunt singuri în aceste grele încercări, că Dumnezeu le trimite câte un apostol al iubirii Sale care să le dea nădejde şi curaj pentru a merge înainte.

Aşadar de la începutul Postului Naşterii Domnului copiii din parohii au creat diferite obiecte ca felicitări, semne de carte, aranjamente pentru masa de sărbători şi alte obiecte specifice perioadei în care ne aflăm, lucrând în funcție de zonă fie în cadrul atelierelor organizate în parohii, fie acasă utilizând kituri personalizate de lucru manual. Aceste obiecte au fost apoi expuse spre admirare în atenția tuturor credincioşilor prezenți în biserică pentru programul liturgic şi fiecare dintre ei şi-a putut aduce aportul prin oferte libere, încurajând copiii la o cât mai bogată activitate viitoare în vederea înmulțirii talanților primiți de la Dumnezeu şi la continuarea faptei bune în sprijinul celor aflați în dificultate.

După cum se ştie, pentru mulți dintre părinții cu copii bolnavi, perioada de internare în spital constituie o adevărată nevoință marcată printre altele de postul de a petrece alături de celelalte persoane dragi din familie, de renunțarea la a ieşi în aer liber pentru a veghea zi şi noapte lângă copilul bolnav, dar din când în când se mai întrevede şi câte o rază de soare, un moment de bucurie că “astăzi” (spre deosebire de alte multe zile) copilul a început să mănânce ceva mai bine şi astfel părintele preferă să-i dea chiar şi ultima bucățică de pâine, numai să-l vadă mai vioi, mai dornic de a-şi reveni la normalitate. Deşi părinții în multe zone nu au masă inclusă pe perioada spitalizării copilului, nici alte condiții de cazare favorabile pentru ei, aceştia continuă să rămână alături de copiii lor cu demnitate şi dragoste părintească, ei înşişi fiind convinşi că nimic nu este mai presus decât dorința de a se întoarce acasă cu copilul sănătos.

În jurul Romei membrii parohiilor din zonă, prin implicarea în proiectul “Solidaritatea copiilor”, pe de o parte au asigurat daruri de Crăciun pentru copiii bolnavi, iar pe de altă parte au venit în sprijinul Asociației “San Lorenzo dei Romeni” care din toamna acestui an a început un parteneriat cu conducerea Spitalului Bambino Gesù din Roma, în vederea asigurării gratuite a bonurilor de masă la cantină pentru părinții aflați în dificultate.

Dăm slavă lui Dumnezeu pentru toate şi nădăjduim ca în anul 2021, în pragul căruia ne aflăm, să fim mai uniți întru Domnul, purtându-ne sarcinile unii altora, cu nădejde în mila şi ajutorul Său.

Departamentul pentru Familie al EORI


Vizite: 30