Selectează o Pagină

             Anul 2020 a fost proclamat de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române drept „An comemorativ al filantropilor ortodocși români”. În acest context, Arhiepiscopia Sibiului a desfășurat, în perioada 21 noiembrie – 5 decembrie 2020, proiectul: „10 MARI FILANTROPI” (https://marifilantropi.ro). Scopul acestui demers este identificarea și promovarea exemplului celor care, de-a lungul timpului, au susținut spiritual și material activitatea social-filantropică a Bisericii Ortodoxe Române.

            Prezența unui cleric ortodox român din diaspora, între primii 10 mari filantropi, este o binecuvântare pentru Episcopia Ortodoxă Română a Italiei. „Pentru noi, ierarhii, clericii și mirenii din Italia, este o binecuvântare și o mare bucurie. Acest vot ne angajează pe noi, întreaga Eparhie, spre a sluji cu mai multă fervoare taina aproapelui, spre a dezvolta noi programe de misiune și filantropie, spre a urma lucrarea vrednicului de pomenire părinte Lucian Roșu”, a spus Preasfințitul Părinte Atanasie de Bogdania, Arhiereu-Vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei.


Părintele Lucian Roșu s-a născut pe 20 octombrie 1968, în localitatea Făgăraș din România și a trecut la cele veșnice pe 2 ianuarie 2020. A urmat cursurile Școlii Generale din Făgăraș (1975-1983), iar, între 1983–1987, pe cele ale Liceului Teoretic „Radu Negru” și pe cele ale Liceului de Chimie Industrială, din aceeași localitate. În perioada 1988–1992, a urmat cursurile Facultății de Teologie Ortodoxă din Sibiu.

În 1992, după ce a terminat studiile universitare, a plecat, împreună cu un grup de studenți teologi, într-o excursie spre Taizé (Franța). Cu această ocazie, a rămas în Italia, la Torino. Un an mai târziu, în 1993, s-a căsătorit cu Amalia Nemeș. Împreună au 4 copii: Iulia, Alexandru, devenit diacon, Paul și Nicolae.

Pentru a-și întreține familia, de-a lungul timpului, a întreprins diferite meserii, lucrând ca muncitor pe șantier, ajutor de bucătar, fierar, spălător auto sau angajat al unei firme petroliere.

Din anul 1996 până în 2008, a împlinit ,,slujirea” de operator social al Asociației „Gruppo Abele” – Torino. Aici, părintele Lucian se formează în asistența socială, în mijlocul realităților celor mai problematice din societatea contemporană italiană, lucrând în comunități ce se îngrijeau de bolnavi de SIDA, toxico-dependenți, oameni ai străzii, minori și femei abuzate. A fost responsabil pentru o lungă perioadă de timp la dormitoarele nocturne și diurne.

În 1997, Lucian Roșu a fost hirotonit diacon de către Înaltpreasfințitul Părinte Serafim, Mitropolitul Germaniei, Europei Centrale și de Nord. Pe 22 ianuarie 2000, diaconul Lucian a fost hirotonit preot, pe seama parohiei Genova, de către Înaltpreasfințitul Părinte Iosif, Mitropolitul Europei Occidentale și Meridionale, împreună cu Înaltpreasfințitul Părinte Laurențiu, Mitropolitul Ardealului (pe atunci, Episcop al Caransebeșului).

După un an, în anul 2001, ia ființă Parohia „Înălțarea Sfintei Cruci” – Torino 2, moment în care părintele Lucian a fost numit paroh al comunității nou-înființate. În perioada 2008 – 2016, a urmat cursurile Școlii Doctorale din cadrul Facultății de Teologie Ortodoxă „Andrei Șaguna” din Sibiu.

Din anul 2008 până în anul 2012, a îndeplinit funcția de Consilier Economic al nou-înființatei Episcopii Ortodoxe Române a Italiei, iar, din anul 2012, a fost numit, de către Preasfințitul Părinte Episcop Siluan, Protoiereu al Protopopiatului Piemonte I. De-a lungul timpului, a fost încredințat cu organizarea și deschiderea unor noi parohii ortodoxe române în regiunea Piemonte: Asti, Ciriè, Chieri, Collegno, Moncalieri, Orbassano, Pinerolo, Rivarolo, Settimo Torinese, Torino 3 și Vercelli.

Părintele Lucian este fondatorul Frăției Nepsis Torino și, în același timp, cel care a pus o cărămidă solidă la fondarea Frăției Nepsis Italia, în decembrie 2008, după ce, în anul 1999, participase, la Paris, la întemeierea Frăției Nepsis din cadrul Arhiepiscopiei (din anul 2001, Mitropoliei) Ortodoxe Române a Europei Occidentale și Meridionale.

De-a lungul anilor, Parohia Torino 2 a organizat diferite activități cu copiii și tinerii comunității, fiind un adevărat model pentru celelalte parohii.

Unul dintre cele mai importante proiecte coordonate de părintele Lucian Roșu a fost înființarea primului cimitir ortodox român din Italia, cimitir pe terenul căruia, în luna iulie 2019, a fost pusă piatra de temelie pentru Capela Funerară „Învierea Sfântului și Dreptului Lazăr” și pe care părintele îl veghează îndeaproape, fiind unul dintre cei înhumați aici.

De-a lungul timpului, părintele Lucian a desfășurat o bogată activitate social-filantropică, prin cele două asociații ale parohiei: Centrul de Ajutor dedicat Vieții „Sfânta Filofteia” (2008) și Asociația „Sfântul Laurențiu al românilor” – Filiala Torino (2011).


Mai multe informații puteți afla lecturând articolele:

https://episcopia-italiei.ro/social/2020/10/04/filantropia-are-scopul-de-a-l-ajuta-pe-om-sa-ajunga-la-dumnezeu-parintele-protopop-lucian-rosu-prima-parte/

https://episcopia-italiei.ro/social/2020/10/12/filantropia-are-scopul-de-a-l-ajuta-pe-om-sa-ajunga-la-dumnezeu-parintele-protopop-lucian-rosu-partea-a-doua/

https://episcopia-italiei.ro/social/2020/10/19/filantropia-are-scopul-de-a-l-ajuta-pe-om-sa-ajunga-la-dumnezeu-parintele-protopop-lucian-rosu-partea-a-treia/

Vizite: 21