Selectează o Pagină

Cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Episcop Siluan, Sectorul Social al Episcopiei noastre a organizat o întâlnire online cu responsabilii acestui sector din Protopopiate.
Întâlnirea s-a dovedit a fi necesară, întrucât a scos în evidență atât acțiunile sociale desfășurate în perioada de pandemie, cât și particularitățile pe care le ridică o astfel de perioadă în contextul misiunii sociale. Biserica, prin slujitorii și voluntarii ei, a fost mereu aproape de cei săraci, de cei pribegi, de cei bolnavi sau de cei închiși. Când a fost nevoie, mai ales la începutul pandemiei, s-a mers din casă în casă pentru a ajuta pe cei nevoiași. De asemenea, s-au trimis bani celor afectați de criza economică pentru plata facturilor sau a chiriei. Atât cei săraci, cât și cei bolnavi, au simțit că nu sunt singuri în această perioadă de încercare.
Având în vedere situația pandemică în care ne aflăm, s-au nuanțat mai multe aspecte care pot să definească activitatea socială din Episcopia noastră.
S-a constatat că este nevoie de o prezență concretă a noastră în viața socială a zonei în care ne desfășurăm activitatea. Orice parohie ortodoxă română de pe cuprinsul Italiei își poate aduce aportul la îmbunătățirea vieții sociale din localitatea sau zona în care se află.
Aceasta presupune, fără îndoială, o cunoaștere a realității și a problemelor sociale, dar și o colaborare a noastră cu structurile sociale care activează în teritoriu, atât cele civile, cât și cele ecleziale. Colaborarea cu diferite instituții, asociații sau structuri sociale ne deschide oportunități de misiune care, altfel, rămân nevalorificate.
Apoi, se simte nevoia de a crea rețele de lucru și echipe de slujitori și voluntari care să colaboreze împreună pentru proiecte sociale de amploare. Să nu ne mulțumim doar cu implicarea în nevoile din realitatea închisă a parohiei noastre, ci să împărtășim experiența noastră și altora și să ne asociem între noi în acțiuni sociale mai largi.
Preasfințitul Părinte Episcop Siluan, care a intervenit în ultima parte a întâlnirii, ne-a reamintit faptul că trebuie să nu uităm de Dumnezeu în tot ce facem, să-L avem ca sfătuitor și toate acțiunile sociale să fie o lucrare a credinței.
Au fost prezentate pe scurt două proiecte care urmează să fie implementate, unul propus de Sectorul social, ”Toiagul nădejdii”, destinat persoanelor vârstnice din România, iar celălalt, ”Solidaritatea copiilor”, propus de către Departamentul pentru familie, prin care se dorește susținerea copiilor români internați în spitalele din Italia.
Dumnezeu să binecuvinteze și gândul și înfăptuirea celor care doresc să fie mâinile întinse ale Domnului către cei aflați în orice fel de nevoie și strâmtorare.

Pr. Ilie Ursachi
Consilier Sector Social

 

Vizite: 19