Selectează o Pagină

Diaconia pentru Închisori a Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei, aflată sub ocrotirea Sfintelor Mucenițe Praxidia și Petronela, reprezintă o preocupare cu prioritate în ceea ce privește activitatea sa pastoral-misionară și socială, căutarea și asistența celor întemnițați răspunzând unui principiu pe care Însuși Domnul ni-l cere: „în temniță am fost și M-ați cercetat…”.

Pandemia care a lovit întreaga lume a creat multiple probleme în ceea ce privește activitatea capelanilor din Episcopia Ortodoxă a Italiei, în număr de 111 preoți din Eparhie care îi cercetează pe cei aflați în temnițe. În cele ce urmează vă propunem un studiu documentat despre situația închisorilor de pe teritoriul italian în această perioadă marcată de pandemia covid-19, prezentând măsurile ce au fost implementate în scopul reducerii riscului de infecții cu noul coronavirus în rândul celor întemnițați și consecințele pe care aceste măsuri le-a avut și le are în ceea ce privește activitatea pastoral-misionară a capelanilor.

Situația închisorilor în timpul pandemiei

Regulile prevăzute de Decretul semnat de prim-ministrul italian, din 8 martie 2020, au făcut posibilă limitarea infecțiilor: cazuri simptomatice izolate, interviuri telematice și limitarea permiselor și a probațiunii. Președintele Societății italiene de medicină și sănătate în închisori, Babudieri: „În această nouă fază, sunt necesare teste combinate pentru hepatită (VHC) și Covid”.

Închisori, reducerea supraaglomerării în timpul pandemiei

În timpul stării de urgență, supraaglomerarea în închisori a scăzut: a trecut de la 20,3% la 6,6%, din cauza absenței arestărilor în perioada de lockdown. Potrivit Societății italiene de medicină și sănătate în închisori, cu ocazia celui de-al XXI-lea Congres Național „Agora Penitenciară 2020”, apar și date pozitive printre consecințele pandemiei. „După protestele inițiale și temerile inevitabile că închisorile ar deveni un butoi cu pulbere – subliniază profesorul Sergio Babudieri, director științific al SIMSP -, regulile prevăzute de Decretul premierului din 8 martie pentru închisori au făcut posibilă limitarea infecțiilor: cazurile simptomatice ale noilor intrați în penitenciare au fost plasate în izolare, interviurile au avut loc pe platforme online și permisele și probațiunea au fost limitate”.

De la riscul de „explozie” până la scăderea prizonierilor

În ciuda protestelor inițiale și a temerilor inevitabile, cazurile covid-19 au fost sporadice și nu deosebit de critice. „Problema cronică a supraaglomerării, care reprezenta o amenințare din cauza unei potențiale răspândiri a virusului – continuă Babudieri – a suferit în schimb o îmbunătățire semnificativă: a trecut de la 20,3% la 6,6%, din cauza absenței arestărilor în perioada de lockdown“.

În special, explică profesorul, „la 31 ianuarie 2020, în cele 190 de închisori italiene, exista o capacitate de 50.692 (date oficiale de la Ministerul Justiției) și 60971 deținuți prezenți, cu un surplus de 10279, egal cu 20,3% . Acum, comparativ cu o capacitate de 50574 paturi, deținuții efectivi sunt 53921, cu o supraaglomerare scăzută la 3347 sau 6,6%, arătând astfel un declin radical. Cu toate acestea, acest lucru trebuie să impună controale din ce în ce mai precise, deoarece populația „restrânsă” este practic sensibilă la Coronavirus și, în plus, în această zonă știm cât de mare este circulația cronică a altor viruși, în special hepatita, cum ar fi VHC. Rezultă că în această nouă fază a epidemiei Covid, executarea testelor combinate VHC / COVID în cele 190 de închisori italiene devine obligatorie”.

 50% dintre deținuți au probleme psihologice

Alături de pandemie, sănătatea mintală reprezintă o altă urgență de sănătate. Depresia, anxietatea și tulburările de somn, în timpul și după  blocare, au însoțit și afectează mai mult de 41% dintre italieni. Persoanele închise în penitenciare sunt deosebit de vulnerabile: conform datelor cunoscute, aproximativ 50% dintre deținuți suferea de acest tip de disconfort înainte de răspândirea virusului. Dependența de substanțe psihoactive, tulburări nevrotice și reacții de adaptare, tulburări legate de alcool, tulburări afective psihotice, tulburări de personalitate și de comportament, tulburări depresive non-psihotice, tulburări mentale organice senile și presenile, tulburări ale spectrului schizofrenic au fost frecvente.

„Problema psihiatrică sau cel puțin cea a suferinței mintale a devenit una dintre cele mai grave probleme din sistemul penitenciar italian – subliniază președintele Simspe, Luciano Lucanìa -. Este evident modul în care pandemia și mai ales primele luni au făcut aceste probleme și mai evidente. În ultimele săptămâni, situația a devenit și mai complexă. Nu există soluții pregătite și preambalate, dar la Simspe credem că este necesar ca operatorii, comunitatea penitenciară, factorii de decizie politică, să prezinte limite, probleme, perspective și să solicite soluții. Pe de o parte, serviciile locale și serviciile penitenciare trebuie integrate, pe de altă parte, este nevoie de un sistem penitenciar care să poată face față acestui tip de problemă independent”.

 Rolul esențial al asistenților din diferite domenii

Potrivit Societății italiene de medicină și sănătate în închisori, asistenții medicali și mediatorii culturali, dar și capelanii și voluntarii nu sunt suficient de apreciați și de valorificați. Sunt figuri cheie, deoarece li se atribuie o responsabilitate care depășește asistența medicală, implicând siguranța personală a tuturor celor care lucrează în închisoare. Trebuie să se facă proiecte de lucru în echipe pluri-disciplinare, în care grupurile educatorilor, cu a asistenților medicali și a capelanilor care oferă asistența spirituală să se confrunte și să ia decizii comune pentru îmbunătățirea socială a ambianței închisorilor.

Grupul de asistență medicală Simspe dezvoltă diverse cercetări care permit să se îmbunătățească figura asistenților medicali, sociali și spirituali. Un studiu se referă la influența situației generate de virus asupra operatului asistențial: Moral Distress (Disconfortul moral) al asistenților medicali era îngrijorător și s-a agravat în ultimele luni. Datele care au apărut arată un nivel foarte ridicat în comparație cu parametrii mediani de evaluare și implică adesea tineri care au avut doar trei sau patru ani de experiență în serviciu. De câteva săptămâni se integrează un studiu cu elemente referitoare la Covid. Se efectuează de asemenea, o analiză privind managementul clinic al riscurilor, care permite să se stabilească științific ce măsuri corective ar putea fi pentru a reduce riscurile de la un nivel potențial ridicat la un standard acceptabil. Această lucrare a Simspe Nursing Group a început înainte de pandemie și a ajutat foarte mult în prevenirea reacțiilor negative la situația generată de noul coronavirus.

 Capelanii alături de deținuți

Departamentului Administrației Penitenciare (DAP) a dat în luna iulie o circulară care autorizează slujbele euharistice cu participarea deținuților. O întoarcere puternic dorită de capelanii închisorilor, care au mijlocit cererile de necesitate duhovnicească a prizonierilor. Există restricții și „precauții speciale”, în special pentru distanțele dintre persoane. Restricții mai severe decât pentru cei din afara închisorii. O severitate foarte clară pentru slujbe, în institute în care, în plus, în celule, din cauza supraaglomerării, distanțele de siguranță nu pot fi respectate. Documentul menționează protocolul dintre prim-ministru și Conferința episcopală italiană, subliniind că măsurile preconizate trebuie aplicate „cu precauțiile suplimentare pe care le oferă specificitatea închisorilor”. DAP, în circulara trimisă superintendenților regionali, subliniază modul în care „reluarea activității religioase necesită o precauție specială”. În special, va fi necesar să „se evalueze adecvarea spațiilor disponibile pentru slujbe și sacramente, stabilind – pe baza mărimii și caracteristicilor spațiilor – numărul de persoane care vor putea participa”.

Amintim că, cu excepția câtorva cazuri, capelele din închisoare sunt în general foarte mici. Tocmai din acest motiv, circulara invită conducerea închisorilor să evalueze „în acord cu autoritatea sanitară, posibilitatea de a permite slujbelor să aibă loc în spații deschise pregătite în mod adecvat”. Cu toate acestea, DAP avertizează că „trebuie evitate contactele interpersonale, asigurându-se o distanță minimă de cel puțin doi metri”. Măștile trebuie purtate în timpul Liturghiei, iar „accesul prizonierilor trebuie eșalonat, evitând adunările și contactul cu ușile și mânerele”. Și din nou „se va evita utilizarea cărților sau a altor materiale pentru cor sau cateheză sau de orice alt fel”, în timp ce „schimbul semnului păcii va fi omis”.

Înainte de a intra în spațiile de slujire, „capelanii sunt invitați să își verifice starea generală de sănătate”. În plus, diaconii și  voluntarii  pot „da ajutor capelanilor, într-un număr minim”, dar numai după ce au semnat o declarație privind starea de sănătate și contactele cu risc.

Și capelanii ortodocși din Italia trebuie să reia activitatea de asistență pastorală a deținuților din tot teritoriul Peninsulei.

Toți capelanii ortodocși au simțit o mare suferință în această perioadă, datorită privațiunii de a putea vizita pe enoriașii lor întemnițați. Dar cu siguranță i-au pomenit de la distanță la Proscomidie și la slujbele pe care le-au săvârșit.

Nu e simplu să luăm contact cu Departamentul Administrației Penitenciare ca să ne cerem drepturile. Dar fiecare păstor al celor privați de libertate trebuie să cultive un dialog constructiv cu direcțiunile închisorilor pe care le frecventăm. Trebuie, de asemenea, să activăm toate pârghiile cunoștințelor pe care le avem pentru a obține autorizația de reintrare în institutele pe care le frecventam înainte de pandemie. Trebuie să ne facem auzite vocile în favoarea celor neajutorați, depășind nedreptățile și închiderile birocratice. Misiunea noastră nu este legată doar de slujbe, ci este alcătuită și din dialoguri personale cu persoanele restricționate, cu familiile lor, care au nevoie de încurajare. Suntem oameni de mângâiere care alinăm lacrimile inimilor pierdute.

Dumnezeu să ne ajute să nu abandonăm această diaconie atât de importantă, parte integrantă din misiunea Bisericii Ortodoxe Române în Italia.


Vizite: 15