”Cercetează pe cel bolnav şi neputincios, ca să te cerceteze şi pe tine Dumnezeu, cu darul şi cu mila Sa.” (Patericul românesc, Editura Mănăstirea Sihăstria, p.688).
Cu ajutorul Domnului, duminică 23 februarie a.c., a avut loc prima întrunire din acest an a voluntarilor pentru bolnavii din spitale de la Roma, grup care este sub tutela Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei.
La întrunire au participat un număr de 25 voluntari de la mai multe parohii, care au fost găzduiți în biserica parohiei „Zămislirea Maicii Domnului” – Roma IX. În mijlocul lor, al dăruitorilor de talanți, de bucurie şi de speranță au fost prezenți Pr. Liviu Baciu – Cerveteri, Pr. Horia Grădinaru – Roma XIII şi Pr. Ilie Ursachi (coordonatorul grupului, totodată responsabil în cadrul Episcopiei, al Sectorului Social și al Departamentului pentru bolnavi) și Ana – Maria Obreja, președintele Asociației San Lorenzo dei Romeni Onlus, Asociația social-filantropică a Episcopiei.
Voluntarii prezenți au avut fiecare întrebări, idei și sugestii pentru îmbunătățirea misiunii, atmosfera ședinței fiind destinsă, într-o firească comunicare directă şi frățească.
Ca la fiecare ședință, și de această dată s-au ridicat două probleme cu care voluntarii se întâlnesc în misiunea lor și anume:
– lipsa unui spațiu necesar care să poată găzdui provizoriu (nu mai mult de trei zile) părinții copiilor internați, până la găsirea unui „centro di accoglienza” unde ulterior se vor transfera;
– imposibilitatea, ca voluntar, de a găsi mereu în spital pe bolnavii români internați.
Dar când toate se înfăptuiesc în numele Tatălui cu credință și încredere, trebuie să fim convinși că la un moment dat așteptările nu sunt deșarte. La această ultimă problemă, expusă mai sus, Pr. Ilie ne-a prezentat un proiect care prevede un acord de colaborare între Asociația San Lorenzo dei romeni și spitalele în cadrul cărora voluntarii activează. În baza acestui protocol se va încerca găsirea unei modalități de a fi informați despre prezența pacienților români de curând internați. Aceasta presupune înscrierea noastră în Asociație, ceea ce am şi făcut deja, lista înscrierii fiind deschisă pentru toți voluntarii care doresc. Ne rugăm Domnului pentru realizarea acestui proiect și pentru eficiența lui!
S-a luat în calcul ca următoarea întrunire să aibă loc imediat după Paști, la o dată ce va fi anunțată ulterior, voluntarii nădăjduind la prezența unui număr mai mare de preoți, dar și a unui număr mai mare de membrii, pentru că acolo ,,unde-s mulți și …misiunea grupului crește”.
Să ne ajute Dumnezeu în tot ceea ce dorim să înfăptuim pentru alinarea suferinței celor bolnavi!
Elena Agapi (Parohia „Sf. Teodor Tiron” – Anguillara, Roma) – voluntară la spitalul A. Gemelli, RomaVizite: 47