Selectează o Pagină

Parohia “Înălțarea Sfintei Cruci” din Torino a găzduit vineri, 14 februarie, un curs de instruire a clericilor în pastorația celor din închisori. Invitatul momentului duhovnicesc a fost Pr. Ionuț Vaseliu, capelan la Penitenciarul Poarta Albă (Arhiepiscopia Tomisului).

În prima parte a întâlnirii, clericii au oficiat Slujba Parastasului pentru Pr. Lucian Roșu după care, Pr. Ionuț Vaseliu le-a vorbit preoților prezenți despre metodele prin care pot fi apropiați deținuții de Dumnezeu. “Cuvântul Sfântului Apostol Pavel: <<deşi sunt liber faţă de toţi, m-am făcut rob tuturor, ca să dobândesc pe cei mai mulţi; Cu iudeii am fost ca un iudeu, ca să dobândesc pe iudei; cu cei de sub lege, ca unul de sub lege, deşi eu nu sunt sub lege, ca să dobândesc pe cei de sub lege>> (1 Cor. 9, 19-20), îmi este motto în ceea ce privește activitatea cu persoanele private de libertate. I-am sfătuit pe toți colegii mei să-și pornească de aici misiunea aceasta.

Între metodele pe care le-am folosit aș menționa, în primul rând, cateheza aplicată. Adică am făcut coruri, am interpretat piese de teatru, cu tematică religioasă, am organizat concursuri de poezie și multe altele. Prin toate acestea am urmărit ca deținuții să se apropie de Biserică.

Legat de partea liturgică, primează săvârșirea Sfintei Liturghii dar și diferitele taine și ierurgii, de care au nevoie oamenii aceștia.”

În cea de-a doua parte a întâlnirii a urmat o sesiune de întrebări și răspunsuri legate de tema întâlnirii.

Evenimentul s-a desfășurat cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Siluan, al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei. Este un proiect demarat prin Departamentul pentru Închisori al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei. 

Vizite: 12