Cu binecuvântarea PS Siluan și cu purtarea de grijă a PS Atanasie în perioada 10 – 14 februarie a.c. au avut loc mai multe lucrări de pregătire și consfătuire referitoare la formarea preoților capelani din închisorile din Italia. Aceasta s-a făcut cu ajutorul pr. consilier pentru închisori Bogdan Petre (Roma VI) și a părintelui capelan Ionuț Vaseliu de la închisoarea Poarta Albă (Episcopia Tomisului), coordonator al capelanilor din Sud Estul României.
În primele trei zile cei doi capelani au întâlnit mai multe figuri instituționale din lumea voluntariatului din închisorile de la Roma printre care inspectorul general al capelanilor din Italia don Raffaele Grimaldi, capelanul de la închisoarea Regina Coeli pr. Vittorio Trani, președinte al Asociației VO.RE.CO. (Volontari Regina Coeli); padre Roberto Guernieri capelan în Rebibbia N. C. și membru al comunității monastice de la Divin Amore și don Sandro Spriano capelanul de la Rebibbia Institutul Feminin președintele Asociației V.I.C. (Volontari In Carcere). Aceste întâlniri au avut rolul de a înțelege cum am putea integra experiențele pastorației din România cu metodologia de lucru a capelanilor și a voluntarilor italieni-catolici. S-a înțeles că este necesară o mai apropiată și mai intensă colaborare cu asociațiile de voluntariat catolice. Există un curs de formare a celor ce doresc să devină voluntari în penitenciarele din Peninsulă și pe care și noi capelanii și voluntarii ortodocși ar trebui să îl frecventăm pentru o mai bună pregătire și o mai mare credibilitate față de instituțiile penitenciare care trebuie să ne elibereze autorizațiile de acces. La sfârșitul acestor cursuri se eliberează un atestat de participare care dacă este prezentat direcțiunilor penitenciarelor favorizează intrarea misionarilor Episcopiei noastre în vederea asistenței spirituale a ortodocșilor ce se găsesc internați. De asemenea cei întâlniți vorbeau de un raport de activitate ce ar trebui să îl prezinte toți responsabilii misiunilor ortodoxe direcțiunilor închisorilor unde își desfășoară activitatea. Acest lucru dă transparență activității desfășurate și deschide direcțiunile penitenciarelor către o colaborare cu ortodocșii. Mons. Grimaldi sugera factibilitatea participării capelanilor ortodocși la reuniunile celor catolici pentru a vedea cum ei pun problemele de pastorație penitenciară dar și pentru o eventuală împreună-colaborare. Vorbea de importanța reuniunii tuturor capelanilor de 4 ori de an sau de cel puțin 2 (în diferite zone ale Italiei) pentru o confruntare referitoare la problemele cu care fiecare se confruntă. Invita Biserica noastră să participe la două congrese ale capelanilor unul în septembrie (cel național) și unul în octombrie (cel internațional). Ne-a arătat un Crucifix pictat ortodox (1m80cm) care este simbolul misiunii voluntarilor catolici în închisorile din Italia (binecuvântat de papa Francisc) și ne sugera să avem ceva asemănător pentru misiunea noastră ortodoxă în Italia care ar putea fi propus ca un simbol pentru toate misiunile ortodoxe din penitenciarele din Europa (din întreaga Diasporă Ortodoxă?). Celelalte discuții cu capelanii catolici au fost legate de cum putem obține permisiile premiu pentru deținuții noștri și ce posibilități am avea de găzduire pentru perioada post-detenție.
În data de 13 februarie, cei doi organizatori au întâlnit preoții din zona Roma-Lazio la parohia din Monterotondo la ora 11.00. La această întâlnire a participat și domnul consul Ionuț Florin Urs. Părintele Ionuț Vaseliu a povestit aspecte interesante din activitatea sfinției sale din penitenciarul de la Poarta Albă. Cum a reușit să convingă și să co-intereseze deținuții în aspecte legate de credință și activități religioase. Cele mai interesante au fost cele legate de întâlnirea dintre tinerii din liceele din Constanța și deținuții de la Poarta Albă. Tinerii au fost apoi invitați să exprime în scris și în grafică/pictură experiența avută. Cele mai interesante exprimări au fost premiate. S-a obținut chiar posibilitatea unui experiment social: ca un număr restrâns de tineri să facă experiența „arestării” și a îndeplinirii tuturor procedurilor de „arestare” dar mai ales a trăirii unei zile în penitenciarul amintit. Acei tineri au mărturisit că au fost marcați de acele momente trăite alături de deținuții adevărați. O altă mărturie a pr. Ionuț Vaseliu a fost referitoare la organizarea mai multor piese de teatru cu deținuții. Aceste piese au ajuns să fie interpretate pe scena teatrelor „Fantazio” din Constanța și la „Notara” în București. Aceste reprezentări a unor personaje biblice sau a sfinților au ajutat la convertirea multor internați cărora nu li se dădea nici o șansă de reabilitate din partea educatorilor institutului.
Apoi preoții capelani au discutat despre diferite metodologii de îmbunătățire a pastorației ortodoxe. S-a convenit să se facă un studiu aprofundat al Culegerilor de Programe pentru penitenciare editat de Bazilica și a Cursului „Alfa” promovat de mai multe asociații din țările vestice în favoarea recuperării deținuților. Asta pentru a îmbunătăți „Vademecum pentru închisori” care există dar care ar trebui tipărit și distribuit tuturor operatorilor din închisori. S-a propus să se facă un grup whattsapp cu toți responsabilii pentru penitenciarele din zona unde activează misionarii din protopopiatele Episcopiei. S-a insistat pe colaborarea mai strânsă cu Consulatul român de la Roma.
În data de 14 februarie, aceeași consfătuire s-a ținut la parohia de la „Sfânta Cruce” din Torino. Prezența preoților în Piemonte la această întrunire a fost mai mare ca la Roma. S-a început cu un parastas în memoria pr. Lucian Roșu care s-a ocupat îndeaproape de deținuții din închisoarea din Torino. Apoi consfătuirea a avut cam același demers ca la Roma concluzionându-se cu un dialog și o confruntare pe temele prezentate.
Părintele Vasiliu a slujit în parohia „Botezul Domnului” la Monterotondo unde a ținut cuvânt de învățătură încercând să sensibilizeze pe cei prezenți la misiunea legată de cei ce suferă în închisori. De asemenea a avut o întâlnire cu tinerii parohiei cărora le-a povestit evenimente dramatice legate de tineri pe care i-a întâlnit în penitenciarul de la Poarta Albă. Tinerii parohiei au ascultat cu mult interes pildele de viață și și-au făcut tezaur din cele povestite. Părintele Ionuț Vaseliu a invitat câțiva capelani din Italia să facă la rândul lor o experiență la penitenciarul de la Poarta Albă. Colaborarea între cele două Instituții penitenciare (din România și Italia) pot aduce roade de metodologie în pastorație dar și ajutor concret în favoarea celor privați de libertate. Se nădăjduiește și într-o colaborare mai concretă între Ministerul Justiției din Italia și cel din România mai ales în transferul deținuților care vor să se reîmpatrieze, procedurile fiind absurd de lungi și anevoioase – cum este vorba celor interesați.
Dumnezeu să ne elibereze și să ne ajute pe toți!
Views: 32