Puțini știu că la Bari, unde de secole se păstrează și se cinstesc cu mare evlavie moaștele Sfântului Ierarh Nicolae al Mirei Lichiei, un medic italian, Nicola Antonucci, încearcă să aducă pe fața copiilor autiști zâmbet și speranță, atât lor cât și familiilor acestora.

 

Medicul Antonucci, specialist psihiatru, a decis să se dedice cercetării acestui sindrom deoarece fiica sa fusese diagnosticată cu autism. O astfel de cercetare nu a fost simplă, însă dorința de a găsi o soluție pentru fiica sa l-a încurajat și l-a întărit în fiecare zi a activității sale. Colaborarea cu o echipă de medici din Statele Unite ale Americii, Germania și Italia a culminat cu deschiderea la Bari a unui cabinet medical specializat în astfel de afecțiuni medicale. Mai mult decât atât, medicul Nicola Antonucci s-a arătat disponibil pentru susținerea cazurilor copiilor din România.

 

Cu binecuvântarea Preasfințitul Părinte Episcop Siluan al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei, ne-am hotărât să oferim, împreună cu membrii comunității noastre parohiale, sprijin familiilor aflate în această situație. Bineînțeles doar la solicitarea acestora. Această posibilitate de la Bari a fost, și este, pentru familiile din România mult mai accesibilă decât alte altor clinici occidentale. Orașul Sfântului Nicolae a devenit puțin câte puțin farul luminos care a atras de pe valurile suferinței pe acești mici drăgălași, care au venit din orașe precum Târgu Mureș, Cluj-Napoca, Timișoara, Reghin, Focșani, Târgoviște, Constanța, Râmnicu Vâlcea, Târgu Jiu și chiar de peste Prut de la Chișinău.

 

În fiecare lună continuă să ajungă la tratament diferite familii din România. La fel ca la începutul acestui proiect parohial, printre vizitele medicale, părinții cu copiii merg la biserică pentru a se împărtășii de darurile Sfintelor Taine cum și la mormântul Sfântului Nicolae, care îi primește ca întotdeauna cu brațele deschise. Pe unii i-am cunoscut la medic sau la biserică, pe alții la aeroport sau chiar la mormântul ierarhului nostru mult iubit. Bucuria de a ne cunoaște a fost reciprocă și ne-am familiarizat repede unii cu alții. Vivacitatea, inteligența, creativitatea, cum și respectul lor față de Bunul Dumnezeu, ne-au îndrumat să intrăm cu pași de încredere în „hora speranței” care s-a creat in jurul lor. Evlavia cu care se roagă în genunchi la mormântul Sfântului Nicolae umezește ochii și celui mai puternic creștin care îi privește.

 

Mijlocirea Sfântului Nicolae pentru aceste cazuri de afecțiuni medicale nu a fost deloc nesemnificantă. Pe parcurs, programul nostru parohial a început să fie susținut și de părintele Radu Ilinoiu de la Parohia Sfânta Vineri Pajura din București împreună cu familia sa. O colaborare cu doamna preoteasă Ginela Ilinoiu a oferit posibilitatea medicului Nicola Antonucci de a consulta micii pacienți în cabinetul medical al parohiei înainte de prescrierea unui tratament în cadrul clinicii din Bari. Această colaborare a scutit, și va scuti în continuare, familiile interesate de costul unei prime călătorii în Italia.

 

Pentru a susține familiile acestor copii, în programul nostru parohial am primit sprijinul parohiei romano-catolice San Luca din Bari. Această parohie ne-a pus la dispoziție trei apartamente și o bucătărie, unde sunt cazați cei interesați de tratamentul medicului Antonucci. Acest sprijin este foarte important deoarece scade costurile tratamentului pentru copii. Până în prezent toate cheltuielile legate de cazare au fost suportate de parohia noastră în colaborare cu reprezentanții parohiei romano-catolice deja menționate și sperăm să reușim a o face în continuare pentru familiile care cer acest ajutor. Trebuie menționat că tratamentul cere o prezență lunară de cinci zile și una anuală de cincisprezece zile.

 

Putem afirma că această mică operă socială a parohiei noastre pune în evidență mai multe aspecte. În primul rând o frumoasă colaborare între preoții unei eparhii din România cu preoții unei eparhii din diaspora, o frumoasă colaborare între creștinii ortodocși din România cu creștinii ortodocși din Italia. În al doilea rând o frumoasă colaborare ecumenică între preoții ortodocși români și preoții romano-catolici italieni. În al treilea rând o frumoasă colaborare între români și italieni. Toate acestea datorită bunei înțelegeri oferite de cuvântul Evangheliei Mântuitorului Iisus Hristos.

 

Mulțumim Sfântului Ierarh Nicolae că a îndreptat pașii acestor copilași către Bari, mulțumim  ierarhilor noștri că ne-au dat binecuvântare și pentru această operă, în același timp, tuturor celor care își deschid sufletul către cei mai mici.

 

Celor care veți citi aceste rânduri vă cerem două lucruri: mai întâi să vă rugați pentru sănătatea acestor mici atleți și să împărtășiți această veste bună de la Bari și celor care încă nu știu de existența acestei posibilități medicale.

Vizite: 4