Este greu de crezut, dar în multe cazuri este adevărat, nu ştim ce să facem cu libertatea, cu sănătatea cu aproapele nostru…până nu le pierdem.

Şi când le-am pierdut, începem să le descoperim importanţa. Acest lucru se poate vedea cel mai bine în închisoare, unde dintr-o dată suntem lipsiţi de libertate, şi abia atunci devenim liberi… să credem. Pentru că “afară” eram prea ocupaţi să facem bani, să alergăm după faimă, să impunem respect prin frică, fără să ştim că suntem legaţi, robi ai păcatelor şi patimilor.

Când ne-am trezit între patru pereţi, cu o fereastră cât o palmă de om, am fost cu adevărat liberi… să îl găsim pe Hristos şi pe aproapele nostru, familia pe care nu ştiam că o avem, şi micile bucurii ale vieţii care înainte nu existau.

Acetea este “peştera” gândurilor şi a emoţiilor în care astăzi Hristos Se naşte, în închisoarea din Viterbo, unde cu binecuvantarea Preasfinţitului Părinte Episcop Siluan, şi cu prezenţa Preasfinţitului Părinte Episcop Vicar Atanasie de Bogdania, a părintelui  Andriuţă Walter Gabriel şi voluntarii din Parohia Sfântului Ierarh Calinic de la Cernica, au cercetat pe cei întemniţaţi.

Slujba în limba română, italiană şi rusă a Utreniei Naşterii Domnului a fost încununată de cuvântul de învăţătură şi încurajarea a Preasfinţitului Părinte Atanasie, şi de darurile duhovniceşti, (calendare şi cărţi de rugăciune), şi de bunătăţile bucătăriei româneşti tradiţionale sărbătorilor Crăciunului pregătite de enoriaşii parohiei din Viterbo.

Andreea Bianca Joian


Vizite: 4