Când din puținul tău dai și altora, Dumnezeu te răsplătește cu pace sufletească. A fost de ajuns  o scânteie – îndemnul  făcut de părintele Mihail Ciocîrlan, conducătorul Bisericii Ortodoxe Sfântul Spiridon, din localitatea italiană Reggio Emilia „Dumnezeu ne cere să ne iubim aproapele!”, a spus părintele în predica de la sfârșitul unei slujbe de duminică de la mijlocul lunii februarie, mirenilor care umpluseră ochi lăcașul sfânt. Preotul a vorbit apoi de cât de mare e durerea nevoiașilor din Moldova de-a stânga și de-a dreapta  Prutului, uitați parcă în timp și în sărăcie.
În comunitatea de români strânsă în jurul oazei de lumină și speranță a parohiei Sfântul Spiridon, din Reggio Emilia, distanța de la vorbă la faptă este doar  de un pas, iar hotărârea de a-l face (pasul)  este, de cele mai multe ori, instantanee. Familiile   stabilite pe pământ străin, în căutarea unei vieți decente, și-au deschis inimile și au împărțit din  „mult-puținul” lor și pentru copiii nevoiași și bătrânii rămași acasă, singuri pe lume. Numărul donatorilor s-a extins dincolo  de participanții la slujbă ori de granițele geografice ale provinciei din nordul Italiei. Astfel că, grație solidarității comunităților de români din regiunile Parma, Modena, Piacenza, Budrio și Reggio Emilia, s-au adunat 8400 de euro – bani necesari pentru cumpărarea de produse alimentare, dar și bunuri, precum haine, încălțăminte, produse electrocasnice, jucării, caiete etc. Așa că s-a pornit, cu doar câteva zile înainte de Săptămâna Patimilor lui Iisus Hristos,  acțiunea „Caravana Dăruirii IV”, un alt episod al proiectului social-filantropic pentru ajutorarea familiilor din sate moldovenești uitate de lume, inițiat încă din anul…  de către preoții români din Italia, cu binecuvântarea Preasfințitului Siluan, episcopul Bisericii Române Ortodoxe a Italiei . Din scurt s-au adunat trei tiruri mari cu bunuri, iar la locul de destinație au fost cumpărate produse alimentare în valoare de peste 3000 de euro. Alte două tiruri sunt gata pregătite de drum și vor pleca sperăm curând, căci prin voia lui Dumnezeu vom reuși să adunăm până la începutul lunii mai și restul de 2370 de euro, bani necesari pentru acest transport.
Faptă a milei în Postul cel Mare
“Caravana a început la jumătatea lunii februarie, cu binecuvântarea preasfințitului Siluan, episcopul Bisericii Române Ortodoxe a Italiei și prin inițiativa tuturor preoților din protopopiatul Emilia Romagnia. Locul de desfășurare e Reggio Emilia, pentru că avem un sediu bun și unde putem colecta toate produsele”, ne-a declarat părintele Mihail Ciocîrlan.
“Am plecat cu gândul de a fi o faptă a milei în Postul cel Mare, pentru că post înseamnă și milă față de cei care au lipsuri materiale. De la un simplu anunț că ne-am dori să-i ajutăm pe cei de acasă, mai nevoiași decât noi, din punct de vedere material, am ajuns să adunăm trei tiruri, peste 60 de mii de kilograme de diverse produse alimentare, îmbrăcăminte, jucării, electronice pentru casă, chiar și materiale de construcții pentru cele două centre: un așezământ social care se construiește la Huși pentru  80 de bătrâni și Centrul Episcopal de la Cahul, de la nou- înființata Episcopia Basarabiei de Sud. Am pornit lucrarea aceasta cu pas binecuvântat de Dumnezeu și de preasfințitul nostru și apoi mai departe am trecut în aplicarea cuvântului lui Dumnezeu, cel al milei creștine”, ne-a precizat preotul.
Alimente de primă necesitate pentru nevoiașii din sudul Basarabiei
“Am ajuns duminică la Iași, luni la Chișinău, unde am cumpărat peste 5.000 de kilograme de alimente de primă necesitate pentru familii din sudul Basarabiei, din regiunea Cahul, și apoi, miercuri și joi, le-am distribuit creștinilor din casă în casă. Au fost situații delicate, de lipsuri materiale foartemari. Creștinii sunt într-adevăr cu mare credință și nădejde în Dumnezeu, dar totuși lipsurile își pun amprenta. Sunt rămași acasă bătrâni,  sunt rămași acasă bolnavi și situația este un pic mai complicată pentru că oamenii sunt lipsiți de posibilitatea de a acumula cele materiale necesare traiului. Pâinea cea de toate zilele  este lipsită de pe masa creștinilor atât din Moldova de peste Prut cât și din Moldova noastră. Este aceeași Moldovă și situațiile sunt foarte, foarte apropiate. Poate că puțin situația creștinilor din Moldova noastră este ușor mai bună, pentru că sunt acele ajutoare sociale care se dau familiilor cu mulți copii, familiilor aflate în dificultate materială.
„Se poate împărți bobul de orez?” Ajutor consistent pentru 100 de familii, un centru social și unul episcopal
Toate cele strânse și cumpărate cu banii donați de românii din protopopiatul Emilia Romagnia – Italia au fostdistribuite familiilor nevoiașe din localități aflate în cele trei protopiate ale Basarabiei de Sud – Cahul, Leova și…  Întrebat câte familii a reușit să ajute cu acest transport, preotul iconom Mihail Ciocîrlan  ne-a declarat: “ Se poate împărți bobul de orez? Nu aceasta e problema. Am reușit să ajutăm maxim o sută de familii pentru  că nu te poți duce cu firimituri, trebuie să te duci cu ceva consistent, să simtă ajutorul material.  Am fost la o familie cărora le-au murit ambii copii, două fete de 16 și 18 ani, foarte nevoiași și oameni apropiați de biserică. Fetele au fost ucise, când se întorceau de la Cahul, de la scoală, au căzut pe mâna violatorilor,au fost batjocorile și, din relatarea părintelui de acolo, au fost îngropate de vii. Am fost la casa acelor oameni… O dramă!”, a povestit preotul.
Biserică ridicată de credincioși
În Caravana Dăruirii, preotul de la Biserica Sf. Spiridon, din Reggio Emilia,a fost însoțit de părintele de la Parma, preotul Ciprian Gavril, și de consilierul preasfințitului Veniamin, din cadrul Episcopiei Basarabiei de Sud.
“Lucrul cel mai îmbucurător este starea preoților de acolo. Aceștia își îndeplinesc misiunea cu foarte multă seriozitate și pun suflet în tot ceea ce fac. M-am bucurat să găsesc așa oameni dornici de a ajuta din puținul lor”, a spus prelatul. Părintele Mihail Ciocârlan a fost atins în suflet și de faptele unei comunități mici din Moldova de peste Prut. “O comunitate de 100 de persoane. Oamenii au început să-și construiască biserica, pe  ruina fostului lăcaș sfânt dărâmat de comuniști. Și au reușit deja să ajungă la acoperiș, într-o lună de zile. S-au dus cu mic, cu mare, au săpat temelie, toată localitatea de 100 de suflete. Au făcut această lucrare pentru Dumnezeu, să aibă unde să se roage, să se închine, să ducă mai departe cele ale neamului nostru,  în credința ortodoxă. Din puținul lor au pus mână de la mână: unul a venit cu o cărămidă, altul cu un sac de ciment, altul cu un sac de nisip și au pus temelia bisericii lor și ard de nerăbdare să-i pună acoperișul, imediat ce se mai încălzește”.
“Lacrimi multe am văzut”
Într-o altă familie la care a ajuns Caravana Dăruirii tristețea era copleșitoare. Drama părinților care și-au pierdut un copil înecat în puț și se chinuiesc, în sărăcie lucie, să îi crească pe ceilalți doi aduși pe lume, îți face sufletul să plângă. Caravana le-a adus un pic de alinare.  „Am văzut că situația este dramatică. Tristețea este zdrobitoare.  Am văzut oameni bătrâni, bolnavi, oameni care zac în pat de boală și nu au niciun sprijin prin apropiere. Lacrimi multe am văzut. Lacrimi de tristețe, dar și lacrimi de mulțumire pentru ceea ce le-am dus din cele adunate prin părticica pusă de fiecare creștin de la Reggio Emilia și din protopopiatul Emilia Romagna, pentru acele suflete. Situația e mai delicată, preotul propune, oamenii hotărăsc, aleg, dar mai mult decât toate nu pentru propunerea preotului se face ceva, ci pentru că Domnul Hristos ne-a îndemnat să cercetăm pe cel nevoiaș, pe cel bolnav, pe cel flămând, pe cel aflat în temniță, pe cel însetat, pe cel gol. Facem pentru El această lucrare, nu în nume propriu. E un act al milei creștine, dorința de a ajuta pe cel aflat în dificultate”, a spus simplu și blajin preotul iconom Mihail Ciocîrlan.

Semnat: Un credincios care se pocăiește pentru păcatele sale

Vizite: 21