”Cercetează pe cel bolnav şi neputincios, ca să te cerceteze şi pe tine Dumnezeu, cu darul şi cu mila Sa.”(Patericul românesc, Editura Mănăstirea Sihăstria, p. 688)

Duminică, 18 noiembrie a.c., a avut loc întrunirea periodică a voluntarilor pentru bolnavi, grup pastoral creștin ortodox, activ de un an și jumătate la Roma și coordonat de către părintele Ilie Ursachi, responsabilul Departamentului pentru spitale al Episcopiei noastre. Întrunirea a avut loc la parohia “Înălțarea Sfintei Cruci”, Roma 3.

Aceste întruniri sunt foarte utile, atât pentru a ne cunoaște între noi, voluntarii, si a îmbunătății misiunea în spitale, cât și pentru a construi împreună coloanele solide ale acestei activități care nu se poate dezvolta decât prin munca de echipă. Deși am mai avut inițiative să ne îmtâlnim, dar fără succes, din cauza că suntem de la mai multe parohii si avem programe diverse, iată că Domnul ne-a îngăduit să o facem chiar acum, nu întâmplător, în duminica “Pildei bogatului căruia i-a rodit țarina”. Așa înțelegem că fiecare suntem îndemnați să milostivim nevolnicii cu ceea ce ne îndeamnă sufletul, cu ceea ce putem și avem și să nu adunăm în hambare. Să oferim haine, mâncare, ajutor financiar și, nu în ultimul rând, timp din timpul nostru. Toți voluntarii care merg în spitalele din Roma sunt creștini ortodocși români, cu familiile și problemele lor, dar care oferă benevol și gratuit tuturor pacienților români întâlniți nu doar susținere morală și spirituală ci, atunci când este nevoie, și un adăpost de o noapte, două, însoțire pe la doctori, transport la spital, etc.

La întrunire au participat 25 persoane de la diverse parohii din Roma și împrejurimi. Au fost prezenți atât voluntari deja activi, cât și aderenți la voluntariat care au dorit să se înscrie în acest grup de misiune. Ne-am bucurat să vedem că se mărește “familia” de voluntari.

S-a discutat despre necesitatea extinderii activității noastre și în alte spitale unde nu avem voluntari, despre modalitățile de înscriere în asociațiile de voluntariat din spitale și urmarea cursurilor de formare, s-au împărtășit experinețe trăite alături de bolnavi și s-a subliniat importanța colaborării voluntarilor cu preoții parohi de care aparțin. Părintele Ilie ne-a reamintit faptul că s-a format și un grup de preoți capelani, care vor fi prezenți săptămânal în câteva spitale mari din Roma, intensificându-se astfel lucrarea de misiune pastorală pentru bolnavi.

Discuțiile întrunirii s-au desfășurat într-un ambient frățesc și familial, într-o atmosferă de inimi deschise și cu maximă conștientizare față de responsabilitățile pe care le avem ca voluntari.

Dumnezeu să reverse harul Lui tămaduitor și mângâietor peste cei bolnavi și să-i ajute pe cei care se îngrijesc de ei.

           Elena Agapi (parohia Teodor Tiron, Anguillara, Roma) – voluntară la spitalul A. Gemelli, Roma

Vizite: 200