Selectează o Pagină

În ziua de 27 decembrie (2018) mai multe parohii din Roma și-au unit puterile ca să bucure cu Nașterea Domnului inimile celor întemnițați în închisorile din Roma. Parohia de la Monterotondo, împreună cu cea de la Marcelina și de la Roma 3 au făcut colecte de bani, produse igienice și cărți ca să facă daruri românilor întemnițați în Cetatea eternă.

S-a început de dimineață la Institutul feminin cu Sfânta Liturghie. Erau prezente în jur de 40 de deținute care au postit și au pregătit colinde timp de mai multe săptămâni. Părintele Bogdan Petre, capelanul închisorii, le-a vorbit despre importanța salvării copiilor, nu de la foame și sărăcie, ci de la ne-educație sau mai bine spus de la educația non-valorică a mass-mediei, care face pe cei tineri să uite de Dumnezeu și de ei înșiși. Deținutele re-devenind copile prin pocăință în Biserică pot să își ajute proprii copii. Timpul detenției poate fi o școală pedagogic-bisericească în care aceste femei din maici biologice pot deveni maici duhovnicești. Părintele Bogdan a amintit faptul că Dumnezeu nu a încredințat pe Fiul Său marilor preoți din templul lui Solomon, nici regelui Irod în Ierusalim, nici filozofilor din Areopag sau imperatorului August spre a avea grijă de El ci unei fecioare din Nazaret care fusese crescută în harul Divin. Femeile de astăzi nu trebuie să se teamă să nască prunci dacă dobândesc harul lui Dumnezeu și cu acest har trebuie să crească proprii copii pentru un viitor sigur al lor și pentru o societate orientată către împărăția cea veșnică. S-a exprimat nădejdea că ceea ce se pune în sufletul acestor femei necăjite ca semințe ale Evangheliei poate deveni un patrimoniu de har pe care ele, odată eliberate, să meargă în familiile lor și să înceapă o viață nouă, o viață de educație bisericească a copiilor lor și părtășie cu Domnul.

Fetele s-au împărtășit și au cântat colinde. Au primit daruri trimise lor de Prea Sfințitul Atanasie și au mâncat un cozonac tradițional pregătit de gospodinele parohiei de la Tor Lupara împărțit lor de diaconul Andrei Sfredel și de misionarele Doina Iașcu și Cati Bahamet. Au făcut fotografii și au dat slavă lui Dumnezeu pentru că putut să facă un Sfânt Crăciun ortodox departe de Țara lor.

Misiunea a continuat la Institutul masculin Rebibbia Noul Complex unde s-au adăugat misionarilor de dimineață părintele Lucian Vasilache, pr. Ioan Gherasimescu și pr. Alexandru Apetrei. Anul acesta ca niciodată controalele bagajelor au fost ca și inexistente. Am avut aliați favorabili pe comisarul Luigi Gianelli și pe noul capelan al închisorii Antonello Sacco. 

Am fost copleșiți de numărul mare al deținuților prezenți la Slujba de Crăciun ortodox: peste 100 de persoane. Datorită timpului limitat am slujit Vecernia Nașterii la care au cântat atât maica Varvara Epure cât și sora Eugenia Mitranca. Au bucurat și încântat deținuții cu colinde inedite și mai ales cu vocile lor îngerești. Un sfert dintre deținuți s-au împărtășit ceilalți au luat anafură.

Părintele Lucian a ținut un cuvânt de învățătură celor prezenți spunând o poveste cu tâlc despre Ieslea bisericii unor săteni și despre cum un copil a cerut un dar (o sanie) lui Dumnezeu, primul beneficiar în plimbarea pe zăpadă fiind Pruncul Divin din Iesle. Părintele a făcut o aplicație la dorințele deținuților și la întâietatea pe care și ei trebuie să o dea lui Dumnezeu atunci când obține cele dorite. A exortat pe ortodocșii întemnițați să profite de steaua-Evangheliei care îi călăuzește în închisoare către Domnul Iisus prin preoții și misionarii care vin să îi cerceteze. Și în final a cerut ca cei ce se eliberează să nu se mai întoarcă spre familiile lor pe drumul pe care au veni în pușcărie, ci, precum magii, să se întoarcă pe căi mai bune și mai drepte.

Un moment extraordinar a fost momentul de  „colind” cu vioara a lui Marian alias „Paganini” un deținut de la sectorul G8 care ne-a încântat cu 2 piese muzicale de înalță ținută artistică. În încheiere au ținut să salute pe participanți cei doi oaspeți, comisarul Gianelli și don Sacco. Le-a fost transmis un gând de către părintele Bogdan deținuților referitor la vindecarea Arborelui genealogic a celor care au comis fapte de infracționalitate și invitați să se altoiască pe Arborele genealogic al lui Emanu-El (care este Biserica) prin pocăință și Împărtășanie.

Le-a fost transmis salutul Prea Sfințitului Siluan și s-au făcut fotografii. La miruit au primit prin partea Episcopiei noastre calendare, cruciulițe, iconițe și cărți. La recepția cu cozonaci tradiționali deținuții au mai fost colindați, ei exprimându-și recunoștința pentru aceste momente care i-au făcut să se simtă din nou copii și să-și aducă aminte cu nostalgie de clipele de puritate și neprihănire a trecutului lor. Voluntarii și cei închiși s-au despărțit fericiți îmbrățișându-se cu urarea de „Crăciun fericit!”.  

A consemnat diaconul Andrei Sfredel

Vizite: 179