Sf. Mc. Prov, Tarah şi Andronic; Sf. Ier. Cosma, episcopul Maiumei

Sf. Mc. Prov, Tarah şi Andronic; Sf. Ier. Cosma, episcopul Maiumei

Cand:
12th octombrie 2017 toata ziua
2017-10-12T00:00:00+02:00
2017-10-13T00:00:00+02:00
<span style="color: #000000;">Sf. Mc. Prov, Tarah şi Andronic; Sf. Ier. Cosma, episcopul Maiumei</span>

Sf. Mc. Prov, Tarah şi Andronic, din Cilicia (303) • Sf. Ier. Cosma Aghiopolitul, făcătorul de cântări, episcop de Maiuma, în Gaza, Palestina (sec. VIII) • Sf. Mc. Edist[1], de la Roma, sub Nero (68) • Sf. Disma, tâlharul cel milostiv[2] (sec. I) • Sf. Mc. Anastasia, fecioara, de la Roma, sub Deciu sau Valerian (250-259) • Sf. 70 de Mucenici • Sf. Mc. Evagrie şi Priscian, de la Roma • Sf. Ier. Monasie, episcop de Milano (249) • Sf. Andromah şi Diodor • Sf. Mc. Domnina, din Cilicia (303) • Sf. Ier. Teodot, episcopul Efesului • Sf. Mc. Malfeta • Sf. Mc. Anthia • Sf. Mc. Edist, de la Ravenna (303) • Sf. Ier. Iulian, episcop de Lodi, în Lombardia (324) • Sf. Mc. Iuventim şi Maxim, din Antiohia (363) • Sf. Ier. Iason, episcopul Damascului • Sf. Opilie, diaconul, făcătorul de minuni, de la Piacenza (sec. V) • Sf. Ier. Salvin, episcop de Verona (562) • Sf. Mc. Edvinie (Edwin), regele Angliei (633) • Sf. Ier. Vilfridie (Wilfrid), episcop în Anglia (709) • Sf. Cuv. Teosevie, din Arsinoe, în Cipru • Sf. Cuv. Epictet, făcătorul de minuni, din Cipru • Sf. Cuv. Simeon Noul Teolog (1022) • Sf. Cuv. Amfilohie, Tarasie, Macarie şi Teodosie, de la Gluciţa, în Rusia (sec. XV) • Sf. Sf. Nou Mc. Iuvenalie, arhiepiscop de Riazan, în Rusia (1937) • Sf. Sf. Noi Mc. Alexandru, preotul (1940), şi Nicolae, mitropolit de Alma-Ata, în Rusia (1955).

[1] Sfântul Edist (sau Orest) era soldat, scutier al lui Nero, şi a fost botezat de Sfântul Apostol Petru. În timp ce se găsea în cetatea Laurento cu împăratul Nero, l-a cunoscut pe preotul Prisc, pe soţia Termantia, pe fiica Cristina şi pe roaba lor Victoria. Împreună cu dânşii a participat la o Liturghie de noapte şi, trădat fiind de sclavul său, a fost îngropat de viu. După tradiţie, femeile romane convertite luau trupurile mucenicilor şi, cinstindu-le, făceau din aceşti sfinţi, ocrotitori ai familiilor lor. Astfel s-a petrecut şi cu Sfântul Edist, pe al cărui mormânt de la mila XVI din via Ardeatina a fost ridicată o biserică şi în jurul căruia s-a creat mai întâi o comunitate şi apoi un întreg târg de artizani purtând numele său, Sant’Oreste.

[2] Care a fost răstignit alături de Mântuitorul.


SINAXARUL ZILEI

În aceasta luna, în ziua a douasprezecea, pomenirea Sfintilor Mucenici Prov, Tarah si Andronic.

Acestia au fost pe vremea consulului Diocletian si a guvernatorului Flavian (catre 304). Tarah era foarte batrân cu vârsta, roman fiind cu neamul, si din norocire ostas. Iar Prov era din Sida Pamfiliei. Si Andronic din cetatea Efesului Ioniei. Deci, lui Tarah i-au zdrobit falcile si grumajii cu pietre; i-au ars mâinile cu foc, l-au spânzurat sus de un lemn si cu fum împutit l-au afumat dedesubt; apoi amestecând otet cu mustar si cu sare, i-au turnat pe nas si l-au ars la piept cu tepi arse în foc, i-au taiat urechile si i-au despuiat capul de piele. A fost dat si fiarelor sa-l manânce si în cele din urma taiat tot bucati cu sabia, si-a dat sufletul la Dumnezeu. Iar viteazul Prov a fost batut cu vine crude, i s-au ars picioarele cu fiare încinse, a fost spânzurat de un lemn; i-au ars si i-au fript spinarea si coastele cu frigari înrosite în foc, i s-au taiat pulpele cu alte frigari si în cele din urma, facându-l si pe el bucati cu sabiile, si-a dat fericitul sfârsit. Iar dumnezeiescul Andronic a fost spânzurat pe un lemn si sfâsiat pe picioare cu fiare ascutite; l-au împuns în coaste si l-au frecat cu sare peste taieturi; i s-a taiat limba si buzele si de asemenea si lui zdrumicându-i-se trupul tot bucati cu sabia si-a dat duhul în mâinile lui Dumnezeu.

Tot în aceasta zi, pomenirea Cuviosului Parintelui nostru Cosma facatorul de cântari, episcopul Maiumei, Aghiopolitul.

Acest sfânt fiind foarte tânar, ramase sarman; deci fiind în saracie, îl lua în casa tatal Sfântului Ioan Damaschin ca sa-l creasca; acesta având multa avere si marire lumeasca, a luat în casa sa pe oarecare dascal învatat si întelept, având vrednicia de asingrit, care si acesta se numea Cosma; si i-a dat pe seama-i pe fiul sau Ioan si pe Cosma, fiul sau cel de suflet. Acela punând nevointa asupra lor cu învatatura, în scurta vreme tinerii au învatat tot mestesugul cartii: adica gramatica si filozofia si înca nevoindu-se si cu astronomia, muzica si geometria; dintru aceasta se aratara tuturor vrednici de cinste. Dar cui îi este voia sa-i cunoasca de învatati spre toate lucrurile, se vor adeveri din cartile pe care le-au facut. Dupa aceea ducându-se ei la lavra Sfântului Sava, se facura monahi. Fericitul Ioan a fost hirotonit preot de catre Ioan patriarhul Ierusalimului, iar fericitul Cosma, rugat fiind foarte de toti Ierusalimtenii, a fost facut episcop la Maiuma. Deci petrecând bine si povatuindu-si turma spre hrana cea mântuitoare, foarte batrân fiind a raposat în Domnul.

Tot în aceasta zi, pomenirea Sfintei Mucenite si bunei biruitoare Domnina.

Aceasta a fost chinuita în zilele împaratului Diocletian, fiind adusa înaintea guvernatorului Lisie, în cetatea anazarbenilor; deci mai întâi a fost batuta cu vine de bou crude, si i s-au ars picioarele cu fiare arse; apoi i s-au zdrobit oasele cu lemne si au deznodat-o din toate încheieturile. Apoi bagând-o în temnita si-a dat sufletul lui Dumnezeu.

Tot în aceasta zi, Sfânta Mucenita Anastasia fecioara.

Sfânta aceasta a fost pe vremea împaratiei lui Deciu si Valerian din cetatea Romei, si era calugarita împreuna cu alte fecioare la o mânastire. Deci pârâta fiind la guvernator si adusa fiind înaintea lui în legaturi de fier, a fost batuta peste obraz si golita si arzând-o cu foc, o picau pe deasupra cu iarba pucioasa, cu untdelemn si cu smoala. Dupa aceea au spânzurat-o pe un lemn, i-au taiat sânii si i-au scos unghiile; apoi i-au taiat mâinile si picioarele si i-au scos dintii din radacina. În cele din urma si-a primit sfârsitul prin sabie.

Tot în aceasta zi, Sfintii saptezeci de Mucenici, care de sabie s-au savârsit.

Tot în aceasta zi, Sfântul Teodot episcopul Efesului, care în pace s-a savârsit.

Tot în aceasta zi, Sfânta Mucenita Malfeta, sagetata fiind s-a savârsit.

Tot în aceasta zi, Sfânta Mucenita Anthia, care, bagata fiind în bou de arama înrosit, cu foc s-a savârsit.

Tot în aceasta zi, Sfintii Mucenici Iuventim si Maxim care de sabie s-au savârsit.

Tot în aceasta zi, Sfântul Iason episcopul Damascului, care în pace s-a savârsit.

Tot în aceasta zi, Sfintii Andromah si Diodor, care prin foc s-au savârsit.

Cu ale lor sfinte rugăciuni, Doamne, miluieşte-ne şi ne mântuieşte pe noi. Amin.


Hits: 16

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com