Sf. Ier. Grigorie Luminătorul, arhiepiscopul Armeniei; Sf. Mc. Ripsimia şi Gaiani

Sf. Ier. Grigorie Luminătorul, arhiepiscopul Armeniei; Sf. Mc. Ripsimia şi Gaiani

Cand:
30th septembrie 2017 toata ziua
2017-09-30T00:00:00+02:00
2017-10-01T00:00:00+02:00
<span style="color: #000000;">Sf. Ier. Grigorie Luminătorul, arhiepiscopul Armeniei; Sf. Mc. Ripsimia şi Gaiani</span>

Sf. Sf. Mc. Grigorie Luminătorul, arhiepiscopul Armeniei (335) • Sf. Mc. Ripsimia, Gaiani şi cei împreună cu dânșii: 32 de cuvioase femei şi fecioare, şi 70 de bărbaţi (sec. IV) • Sf. Mc. Victor şi Urs, din Elveţia (sec. III) • Sf. Mc. Antonin, soldatul, din Legiunea tebană, mucenicit în Emilia (288) • Sf. Mc. Cast şi Desiderie, de la Piacenza, în Lombardia • Sf. 1000 de Mucenici necunoscuţi • Sf. Mc. Stratonic • Sf. Mc. Mardonie şi cei împreună cu dânsul: Migdonie, Gorgonie, Indosie, Glicherie, preotul, Teofil diaconul, şi sfintele femei care erau cu dânşii • Sf. Mc. Leopard, de la Roma, sub Iulian Apostatul (362) • Sf. Ier. Aristarh, Vertan, Iusic, Nerses şi Isac cel Mare, patriarhi ai Armeniei (sec. III, IV, V) • Sf. Paula Romana, văduvă întemeietoare a unei mănăstiri în Palestina (404) • Fer. Ieronim[1], monah la Betleem • Sf. Victurnin, pustnic la Rochechouart, în Franţa • Sf. Ier. Onorat, arhiepiscop de Canterbury, în Anglia (653) • Sf. Mc. Tortred, Tancred şi Tova, pustnici în Anglia (870) • Sf. Ier. Mihail, primul episcop de Kiev (992) • Sf. Ier. Arsenie, patriarhul Constantinopolului (1273) • Sf. Cuv. Grigorie, de la Vologda, în Rusia (1442); Sf. Noi Mc. Procopie (1918),  preotul, Petru şi Petru (1937), protoiereii, Viaceslav (1937) și Leonid (1938), preoții, şi Alexie (1937), din Rusia.

[1] Ziua adormirii sale. Fericitul Ieronim era originar din Istria; el a tradus Vechiul Testament în latină şi a mărturisit dreapta credinţă în faţa pelagianismului. Moaștele Fericitului Ieronim se află sub sfânta masă a altarului papal al bazilicii S. Maria Maggiore, din Roma.


SINAXARUL ZILEI

În aceasta luna, în ziua a treizecea, pomenirea Sfântului Sfintitului Mucenic Grigorie, Iluminatorul Armeniei celei mari.

Acest sfânt s-a nascut catre anul 240, si era persan de neam, fiul lui Anac, rudenie lui Cusaro, împaratul Armeniei, fratele lui Artavan, împaratul persilor. Fiind prins ca crestin de domnitorul Tiridat, a fost supus la multe si neînchipuite chinuri, dar din toate a ramas viu cu ajutorul lui Dumnezeu. Dupa aceea, aflând Tiridat ca sfântul este fiul lui Anac persanul care cu înselaciune omorâse pe tatal sau, i-a legat mâinile si picioarele sfântului si la cetatea Ararat l-a aruncat într-o groapa adânca plina de fiare si de târâtoare în care sfântul a trait 15 ani, fiind hranit în taina de o femeie vaduva. Iar împaratul Tiridat, iesindu-si din minte, îsi musca din carnea trupului sau si pastea cu porcii prin munti. Atunci sora sa, Cusaroducta, a avut un vis si glas a auzit, ca de nu va iesi Grigorie din groapa, Tiridat nu se va face sanatos. Atunci a fost scos sfântul din groapa si iesind a botezat pe multi.

Iar fiind facut episcop, a zidit multe biserici si a luat parte la sfântul si marele întâi sinod ecumenic în 325, an în care s-a si mutat cu pace catre Domnul.

Tot în aceasta zi, pomenirea Sfintelor Mucenite Ripsimia, Gaiani si alte treizeci si doua cuvioase mucenite femei si fecioare.

Aceste doua sfinte femei erau de neam mare si au trait pe vremea împaratiei lui Diocletian, fiind fecioare prea încuviintate cu frumusetea si calugarite. Deci pentru ca n-a voit Ripsimia a se însoti cu împaratul, a fugit si s-a dus împreuna cu Gaiani în partile Armeniei. Si aflând aceasta Tiridat, domnitorul laturilor acelora, a trimis si au adus-o si a silit-o la nelegiuita împreunare. Dar cu puterea lui Hristos nu a biruit-o pe ea, iar el nedobândindu-si dorinta, zacea ca un mort. Atunci ea a fugit, dar ostasii împaratului, gonind-o si prinzând-o, mai întâi i-au rupt hainele, apoi legându-i mâinile la spate, i-au taiat limba, trupul i l-au ars si i-au scos ochii. Asa si-a dat fericitul sau suflet. Au fost ucisi înca împreuna cu ea 70 de barbati crestini si 32 de femei. Iar viteaza Gaiani a fost strapunsa prin gât si dupa aceea au suflat în ea ca într-o basica, si fiind despuiata de pielea trupului pâna la sâni, a fost zdrobita cu pietre si i s-a taiat capul.

Tot în aceasta zi, pomenirea sfintilor celor saptezeci de mucenici, carora li s-au taiat capetele împreuna cu Sfânta Ripsimia.

Tot în aceasta zi, pomenirea Sfântului Mucenic Stratonic.

Tot în aceasta zi, pomenirea Sfântului Mucenic Mardonie care prin foc s-a savârsit.

Tot în aceasta zi, pomenirea cuvioaselor doua femei si a sfintilor o mie de mucenici, care prin sabie s-au savârsit.

Cu ale lor sfinte rugăciuni, Doamne, miluieşte-ne şi ne mântuieşte pe noi. Amin.


Hits: 17

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com