†) Sf. Ier. Petru Movilă, mitropolitul Kievului; Sf. M. Mc. Anastasia; Sf. Mc. Hrisogon şi Teodota (Zi aliturgică)

†) Sf. Ier. Petru Movilă, mitropolitul Kievului; Sf. M. Mc. Anastasia; Sf. Mc. Hrisogon şi Teodota (Zi aliturgică)

Cand:
22nd decembrie 2021 toata ziua
2021-12-22T00:00:00+01:00
2021-12-23T00:00:00+01:00
<span style="color: #000000;"><span style="color: #0000ff;"><strong>†) Sf. Ier. Petru Movilă, mitropolitul Kievului;</strong></span> Sf. M. Mc. Anastasia; Sf. Mc. Hrisogon şi Teodota <em>(Zi aliturgică</em><em>)</em></span>

†) Sf. Ier. Petru (Movilă), mitropolitul Kievului (1646)Sf. Mare Mc. Anastasia Romana[1], „izbăvitoarea de otravă”, şi cei împreună cu dânsa: Hrisogon[2], îndrumătorul său, Teodota, împreună cu cei trei fii ai săi, și Zoil, muceniciți sub Diocleţian (304) Sf. 30 de mucenici de pe via Labicana, de la Roma, sub Diocleţian (303) • Sf. Mc. Evodie şi Eutihie • Sf. Mc. Dimitrie, Onorat şi Florie, de la Ostia, în Lazio Sf. Flavian mărturisitorul [3], prefect al Romei, sub Iulian Apostatul (362) • Sf. Sf. Noi Mc. Dimitrie şi Teodor, protoiereii, din Rusia (1938).

[1] Moaştele Sfintei Anastasia, împreună cu cele ale mamei sale, sfânta muceniţă Faustina, se află la Roma, sub altarul principal al bisericii S. Anastasia al Palatino. Tradiţia spune că cele două sfinte au fost mucenicite în ziua de Crăciun. Papa Grigorie I (604) slujea în această biserică Liturghia din a doua zi de Crăciun.

[2] Sfântul Hrisogon (Crisogon) a fost găsit pe ţărm, lângă Achilea, de trei creştine: Hiona, Agapi şi Irina, după ce îi fusese tăiat capul, şi a fost înmormântat sub casa lor, la loc de cinste. Din secolul al XV-lea, o mână şi o parte din capul Sfântului Crisogon se află în biserica S. Crisogono din Roma.

[3] Sfântul Flavian este soţul Sfintei Dafrosa (4 ianuarie) şi tatăl Sfintelor Viviana (2 decembrie) şi Demetria (21 iunie). Moaştele sale pot fi cinstite în catedrala din Montefiascone, oraş al cărui ocrotitor este, şi sub altarul bisericii S. Flaviano, unde au fost aşezate într-o raclă de marmură, încă din secolul al IX-lea.


SINAXARUL ZILEI

În această lună, în ziua a douăzeci şi doua, pomenirea Sfintei marii Muceniţe Anastasia Romana, izbăvitoarea de otravă.

Sfânta şi preaviteaza Muceniţă Anastasia a trăit în Roma, pe vremea împăratului Diocleţian. Era fiica unui elin, cu numele Prepexastu, şi al unei creştine cu numele Fausta. A învăţat credinţa creştină de la mama ei, iar Sfintele Scripturi de la un bărbat insuflat de Dumnezeu şi binecredincios, cu numele Hrisogon. Părinţii au măritat-o cu un elin, numit Publie. Din pricina necredinţei lui, sfânta se purta cu el fără dragoste; se prefăcea totdeauna bolnavă, ca să nu aibă nici o legătură cu el. Se îmbrăca cu haine proaste şi sărăcăcioase; stătea de vorbă numai cu femei nevoiaşe; slujea pe ascuns pe cei ce pătimeau pentru Hristos, intra în închisorile în care se aflau, le spăla şi le ungea rănile cu untdelemn şi le dădea hrană potrivită, însoţită fiind totdeauna de o slujitoare. Pentru toate aceste fapte, întâi a fost închisă de soţul ei, că îi ştia faptele. S-a întâmplat însă că soţul ei s-a înecat într-o furtună pe mare. Rămasă liberă, Anastasia a împărţit toate averile ei săracilor. După aceea, fără să se mai teamă, slujea celor ce pătimeau pentru Hristos; pe cei care mureau îi lua şi-i îngropa cu cinste. A îndemnat pe mulţi la mucenicie. A fost prinsă, supusă la chinuri de mulţi ighemoni împreună cu alte femei. În timpul chinurilor şi-a luat cununa muceniciei.

Tot în această zi, pomenirea Sfântului Mucenic Hrisogon.

Sfântul Mucenic Hrisogon a trăit pe vremea împăratului Diocleţian şi era din marea cetate a Romei. Era bărbat binecredincios şi temător de Dumnezeu. A învăţat pe Sfânta Anastasia şi credinţa în Hristos şi Sfintele Scripturi. Când s-a pornit prigoana împotriva creştinilor, a fost prins şi aruncat în închisoare. Sfânta Anastasia a scris Sfântului Hrisogon în închisoare să se roage pentru ea, ca soţul ei să se facă creştin, şi să se întoarcă creştin din călătoria pe care o făcea. Dar Dumnezeu a găsit cu cale, în înţelepciunea Lui cea mare, ca soţul ei să nu se mai întoarcă, pierind în valurile mării. Pe când Diocleţian se afla în Nicomidia, a scris la Roma ca să fie omorâţi toţi creştinii, iar pe Hrisogon să-l aducă legat în Nicomidia, unde i s-a tăiat capul şi s-a suit purtător de cununi în ceruri.

Tot în această zi, pomenirea Sfintei Muceniţe Teodota şi a fiilor ei.

Sfânta Muceniţă Teodota era din Niceea Bitiniei. Auzind de faptele mari ale Sfintei Anastasia, s-a dus la ea şi petrecea împreună cu ea, cu cei trei copii ai ei. Mai înainte Teodota fusese cerută în căsătorie de un oarecare ighemon Levcadie, dar n-a primit. Vrând să scape de el, i-a spus să mai aştepte puţin şi-i va face pe voie. Ighemonul a aşteptat. Ea şi-a dat averea la săraci şi slujea sfinţilor în închisori. Când împăratul Diocleţian a auzit că toate închisorile sunt pline de creştini, a poruncit ca toţi într-o singură noapte să fie ucişi: unii de foc, alţii de apă, alţii de sabie. Atunci Levcadie a dat pe Sfânta Teodota şi pe copiii ei lui Nichitie ighemonul Bitiniei ca să o cerceteze. Nichitie, înfruntat de Evod, copilul cel mai mare al ei, s-a înfuriat, a pus de a aprins un cuptor mare şi a poruncit să fie aruncaţi în el, Teodota şi cu fiii ei. Şi aşa s-au săvârşit şi s-au înfăţişat purtători de cununi Stăpânului Dumnezeu, bucurându-se de fericirea cea veşnică şi neîmbătrânită.

Tot în această zi, pomenirea Sfântului Mucenic Zoil.

Tot în această zi, pomenirea deschiderii uşilor marii biserici a lui Dumnezeu.

Tot în această zi, pomenirea alergării luminilor în jurul Bisericii lui Dumnezeu.

Tot în această zi, pomenirea sfântului ierarh Petru Movilă, mitropolit de Kiev și Galiţia (+ 1646).

Sfântul ierarh Petru Movilă în enciclopedia ortodoxa ro.OrthodoxWiki.org

Cu ale lor sfinte rugăciuni, Doamne, miluieşte-ne şi ne mântuieşte pe noi. Amin.


Hits: 5

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com