Minunea cu copilul care a rostit rugăciunea prefacerii (anaforalei)

 În locurile Apamiei, în a doua eparhie a Siriei, exista un sat un sat care se  chema Gonagon. Cândva, la o distanţă de peste un kilometru de sat, câţiva copii păşteau  animalele lor. Pe când se jucau, au hotărât împreună să săvârşească Sfânta Liturghie, aşa  cum vedeau la preot în biserică. Au ales deci un „preot” şi alţi doi „diaconi”. După aceea  s-au apropiat de o stâncă unde, ca pe un jertfelnic, au aşezat pâini şi un vas de lut cu vin.  „Preotul” s-a aşezat în mijloc şi cei doi „diaconi” de-a dreapta şi de-a stânga lui. A început  deci să spună rugăciunea anaforalei, în timp ce „diaconii” făceau vânt cu pălăriile lor în loc  de ripide[1]. Micul „preot”  ştia rugăciunea anaforalei, pentru că obişnuia la sfintele slujbe să stea, ca toţi copiii, în faţa sfintei mese, şi în acest fel să audă şi să înveţe rugăciunile.  

După ce s-au făcut toate după rânduiala bisericească, pe când se pregăteau să  taie pâinile, s-a întâmplat ceva cutremurător: a căzut foc din cer şi a făcut scrum toate câte  erau oferite, împreună cu stânca. Nu a rămas nici cea mai mică urmă! Copiii, de frică, au  căzut jos şi au rămas acolo pe jumătate morţi, fără să poată să articuleze un cuvânt. Părinţii s-au îngrijorat din cauza întârzierii lor şi, căutând, i-au găsit în această stare şi i-au  dus în sat. Întrebau insistent să afle care este cauza stării lor, dar nu primeau răspuns. Mai târziu, după ce copiii şi-au revenit, au povestit toate câte au făcut şi au păţit. Curând, episcopul a aflat de această minunată întâmplare, care s-a dus cu toţi preoţii  la locul minunii şi a văzut semnele focului ceresc. Atunci, deci, a pus copiii într-o mănăstire şi pe locul focului a zidit o biserică şi în jurul acesteia o frumoasă mănăstire.    

Sursa: Moshos Ioannis, Limonario, după Monahul Theologos, Sfintele Mănăstiri   Stavronichita şi Sfântul Munte, 1991.

[1] ripidă = în Biserica creştină, obiect de metal sau de lemn, în formă de paletă,  împodobit cu imaginea unui serafim şi folosit în cursul unor ceremonii

Hits: 0

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com