Pâinea care s-a făcut piatră

În vremea Sfântului Ioan Gură de Aur (secolul IV) trăia un om bogat care ţinea,  împreună cu soţia lui, de erezia lui Macedonie. Odată, ascultând învăţătura sfântului Ioan Gură de Aur, s-a pocăit şi s-a întors la adevărul Sfintei Biserici. Soţia lui însă, în timp ce  mărturisea doar cu gura credinţa ei în ortodoxie, inima ei trăia încă în erezie.  

La o mare sărbătoare a Bisericii, când se obişnuia să se împărtăşească mulţi  creştini, s-a întâmplat următorul fapt: soţia bogatului s-a dus pe ascuns la preoţii ereticilor  să se împărtăşească. Dar nu s-a împărtăşit, ci luând în mâinile ei pâinea, a dat-o pe ascuns  slugii ei să o păstreze, fară ca cineva să- şi fi dat seama ce a făcut[1]. Mai târziu, când se săvârşea Sfânta Liturghie a ortodocşilor, femeia s-a dus cu  bărbatul ei la biserică să se împărtăşească. Când a venit rândul ei, a luat Sfântul Trup din  mâna sfântului Ioan Gură de Aur, însă nu s-a împărtăşit ci a luat pe ascuns pâinea  ereticilor.   Însă, femeia imediat s-a cutremurat de o minune: pâinea ereticilor s-a transformat în gura ei în piatră! Femeia s-a înfricoşat. Cu o voce tare a povestit tuturor  întâmplarea şi a crezut din tot sufletul în Biserica Ortodoxă. Sfântul Ioan a aşezat acea piatră în chivot, ca să amintească minunea.    

Sursa: Marele scriitor de Sinaxare al Bisericii Ortodoxe, voi 1-14, Mattheos Viktor,   Atena, 1946-1994)    

[1] La începuturile  creştinismului, creştinii luau Sfintele Taine separat. Adică luau în mâna dreaptă Sfântul  Trup şi după aceea, separat, Sângele Mântuitorului. Această ordine s-a schimbat, se pare,  în secolul 8, iar astăzi numai preotul se împărtăşeşte cu Sfintele Taine separat.

Hits: 0

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com