Povestea Universului. Bing Bang – Începuturile

Vreau să vă spun o poveste, o poveste care își are începuturile cu aproape 14 miliarde de ani în urmă și care nici astăzi nu s-a terminat, e vorba despre povestea Universului.

Sfânta Scriptură ne vorbește în Cartea Facerii despre ceea ce Cosmologia încearcă să explice prin teoria apariției Universului, ea cuprinde crearea lumii (cosmogonia) din nimic de către Dumnezeu prin descrierea celor șase zile de întocmire a Pământului (hexameronul) corespunzătoare celor șase faze sau trepte de evoluție a acestuia.

În acest scurt articol vom încerca să descriem mai degrabă felul în care știința vede apariția Universului și felul în care acesta a evoluat până în ziua de azi.

Ca orișice poveste adevărată, trebuie să existe un început, un fel de: a fost o dată ca nici o dată, ca de nu ar fi nu s-ar povesti. Începutul poveștii ne duce acum 13,7 miliarde de ani în urmă, când Universul a luat naștere în urma unei explozii enorme care este cunoscută sub numele de Big-Bang. Înainte de această explozie primordială nu exista nici timp, nici spațiu, nici energie, nici materie, cu alte cuvinte nu exista nimic.

Chiar atunci, în prima clipă a vieții universului, au luat naștere atât timpul, cât și spațiul. Mai exact, apariția bruscă a unei cantități atât de mari de energie a făcut ca spațiul însuși să nu îi poată face față, astfel încât, de la dimensiuni minuscule (un zero absolut), spațiul s-a extins cu viteze mai mari decât cea a luminii până la dimensiuni imense, ceea ce a reprezentat un lucru benefic, pentru că altfel gravitația ar fi comprimat acel univers timpuriu, trimițându-l înapoi în neantul din care fusese creat.

Conform teoriei Big Bang-ului, în momentul zero al creației, densitatea punctului din care au pornit toate era infinit de mare, cu o energie infinit de mare și cu dimensiuni infinit de mici. E extraordinar, așa-i? Acest punct e numit de știință singularitate. Un punct, infinit de mic, infinit de dens, cu o energie infinită, cu o putere infinită… care într-un moment zero, când Toate dintru neființă în ființă au fost aduse, s-a materializat prin imensa explozie pe care o cunoaștem cu toții ca și Bing Bang.

Dar, știați oare că Teoria Big Bang a fost emisă de către un preot creștin! Spre surprinderea celor care își închipuie că Credința și Știința sunt în contradicție, iată că cel care a emis și a susținut pentru prima oară ipoteza Big Bang-ului a fost un abate romano-catolic: monseniorul Georges Lemaître (1894-1966), preot belgian și, în același timp, profesor de fizică și astronomie al Universității Catolice din Louvain.

Teoria formulată de Georges Lemaître reprezintă modelul care explică apariția materiei, a energiei, a spațiului și a timpului, altfel spus la existența Universului. Această teorie încearcă să explice de ce universul se extinde permanent încă de la apariția sa, și de ce pare a fi uniform în toate direcțiile[1].

Cel care a adus nou descoperita teorie la un alt nivel a fost astronomul american Edwin Hubble, care a descris Universul ca fiind în continuă extindere, aducând cosmologilor o mare provocare. Într-o singură noapte, percepția lumii s-a schimbat radical, de la un Univers static și infinit, la un Univers care se extinde, iar recent, astrofizicienii au descoperit că această extindere are loc într-un ritm accelerat. Universul nostru parcă ar fugi în toate direcțiile cu o viteză tot mai mare.

Hubble a pornit de la ideea că la începuturi, cu circa 13,7 miliarde de ani în urmă, Universul încă nu exista. Ceea ce a existat a fost doar un punct de o natură cu totul specială, o așa-numită singularitate, cum am amintit deja, ceva fără dimensiuni, dar cu o energie infinită. La momentul „zero” acest punct a ieșit din starea lui de singularitate și și-a manifestat uriașa energie printr-o inimaginabilă explozie – Big Bang, care continuă încă și în ziua de astăzi.

În anul 1940, fizicianul ruso-american George Gamow și asistenții săi Ralph Alpher și Robert Herman au lansat ideea de explozie incandescentă de materie și energie de la începuturile Universului – ei au fost continuatorii teoriei formulate de Lemaître.

Știați însă că Georges Lemaître și-a numit teoria descoperită „ipoteza atomului inițial”, căci considera acel punct din care au pornit toate ca un atom primordial sau inițial?; doar în 1950 astronomul englez Fred Hoyle a introdus numele arhicunoscut în ziua de azi, și anume – Bing Bang sau Marea Explozie.

O să amintim câteva argumente care susțin teoria Big Bang-ului:

  •   Vârsta celor mai bătrâne stele pe care astronomii au reușit să le observe este de 12-13,2 miliarde de ani, adică ea corespunde parțial cu vechimea Universului.
  •   Analiza luminii emise de galaxii indică faptul că obiectele galactice se îndepărtează unele de altele cu o viteză cu atât mai mare, cu cât sunt mai îndepărtate de Pământ, ceea ce sugerează că galaxiile erau altădată adunate într-o regiune unică a spațiului;
  •   În ziua de azi, în toate regiunile Universului există o radiație de fond (“radiație cosmică“) foarte slabă, un fel de fosilă, rămășiță de pe urma torentelor de căldură și lumină din primele clipe ale Universului.

V-a plăcut prima parte din călătoria noastră în descoperirea tainelor Universului? Atunci o să încercăm în următorul articol să vedem cum a reușit Marea Explozie să formeze toată materia de care suntem înconjurați astăzi? Cum au apărut primele elemente, stelele, planetele și galaxiile. Iar dacă o să avem răbdare, vom înțelege că toate aceste lucruri nu ar fi putut exista fără Dumnezeu.

+ Atanasie de Bogdania

Arhiereu Vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei

Mănăstirea Adormirea Maicii Domnului, Roma

[1] Astrofizicienii au stabilit faptul că, privind dinspre Pământ în orice direcție în spațiu, toate galaxiile se depărtează uniform față de punctul observator. Mulți apărători ai Creaționismului au folosit acest argument pentru a arăta că Pământul se află în centrul Creației și al Universului. Sunt multe argumente științifice care aprofundează acest aspect, arătând că, de fapt, toate punctele din spațiu se depărtează uniform unele față de altele, ca o pânză de elastic care este trasă din toate părțile spre exterior (Cel ce întinzi cerul ca un cort / piele, Ps. 103).

Hits: 28

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com