Sfinții Petru şi Pavel ne cheamă la îmbrățișare

Sfinții Apostoli Petru şi Pavel sunt prăznuiți pe 29 iunie. Din viața acestora aflam ca tot omul este chemat la mântuire. Uneori spunem despre cei cu studii ca nu pot gusta viața dumnezeiască, pentru că pun mai mult preț pe mintea lor și mai puțin pe lucrarea lui Dumnezeu. Să părăsim aceste gânduri. Sa luam seama la Pavel, persoană foarte cultivată. Alteori, grăim că e greu pentru un om lipsit de studii să înțeleagă tainele lui Dumnezeu. Nici aceste gânduri nu trebuie cultivate. Să privim la Petru, un simplu pescar.
Există persoane care spun că doar monahii sunt foarte aproape de Dumnezeu. Din nou trebuie să ne curățim mintea şi să avem în vedere că tot omul se poate uni cu Dumnezeu, atât cel căsătorit cât şi cel necăsătorit. Şi Domnul ne luminează în acest sens prin Petru care a fost căsătorit şi prin Pavel, persoana care nu a cunoscut taina cununiei.

Se întâmplă să spunem că anumite persoane nu se vor mântui, pentru că împărtășesc un anumit fel de credință. Nu sunt gânduri plăcute Domnului. Poate Dumnezeu îi va chema într-un mod asemănător celui adresat lui Pavel, iar aceștia îi vor răspunde precum a făcut -o el. Pe de altă parte să nu ne mândrim că suntem ortodocși. Nu e de ajuns pentru a ne mântui. Trebuie să şi murim în credința dreapta, fapte bune şi smerenie. Să nu credem că dacă ne-am născut ortodocși suntem feriți de căderi. Să ne uitam la Petru, care deși I-a urmat lui Hristos de la începutul propovăduirii Sale, s-a lepădat de El de trei ori. Să ne ferească Domnul să murim în lepădare față de El. Să murim în lepădare față de omul cel vechi, așa cum a făcut-o Saul devenind Pavel.

În Împărăția Cerurilor poate ajunge orice om, indiferent de naționalitatea sau religia în care s-a născut. De aceea Biserica se roagă pentru “pacea a toată lumea”. În Biserica, cei ce se dușmănesc, cei ce își sunt străini pot deveni rude, mădulare ale aceluiași Trup. Să ne amintim de Pavel care a fost și cetățean roman și a luptat împotriva lui Hristos până la convertirea sa, și devine frate al lui Petru în dragostea pentru Hristos.
În Biserică nu poți închide ochii atunci când vezi că un mădular este bolnav, că împărtășește o învățătură diferită de cea a Bisericii. Iar acest lucru ne descoperă Pavel atunci când îl ceartă pe Petru în Antiohia, pentru că refuza sa stea la masa cu cei de alt neam decât cel iudeu, dar botezați în numele Sfintei Treimi. Așadar, nu putem face compromisuri în materie de credință, nu avem voie să acceptam minciuna în locul adevărului.

Faptul că Petru este răstignit cu capul în jos, iar lui Pavel i se taie capul, arată că nu toți suntem chemați să murim în același chip. Unii trec la cele veșnice după o grea suferință, alții lipsiți de suferințe. Important e să murim în Hristos, nu în afara unirii cu El. În acest sens, cei doi apostoli sunt reprezentați în iconografie ținând între ei Biserica întemeiată de Hristos.

În Erminiile iconografilor, chipurile Sfinților Apostoli Petru şi Pavel sunt descrise astfel: “Sfântul Petru, bătrân cu barba rotundă; Sfântul Pavel pleșuv, cu barba cenușie”. E minunat că se păstrează distincțiile personale. Dar cel mai mult mă mișcă icoana în care cei doi apostoli stau îmbrățișați. Să ne dea Dumnezeu putere să trăim viața lui Hristos ca pe propria noastră viață și astfel, întreaga lume să fie reprezentata într-o mare îmbrățișare.

(Adrian Cocoşilă)

Sursa: https://www.crestinortodox.ro/sarbatori/sfintii-apostoli-petru-pavel/sfintii-petru-pavel-cheama-imbratisare-136528.html

Hits: 212

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com