De ce ciocnim ouă de Paști


Unul dintre cele mai importante obiceiuri al creştinilor în perioada Paştelui este ciocnirea ouălor. Oul de Paşti îl simbolizează pe Iisus în mormânt, iar coaja oului este piatra mormântului din care Iisus a ieşit înviind. Ciocnirea ouălor semnifică deschiderea Sfântului Mormânt şi Învierea.

“Semnificaţia adevărată a ouălor de Paşte este aceasta a ouălor roşii, care amintesc de sângele lui Hristos, sânge cu care, iată, noi ne împărtăşim. Şi ciocnirea ouălor, în care noi salutăm cu Hristos a Înviat!  şi Adevărat a Înviat!, semnifică deschiderea mormântului din care a înviat Hristos”, explică preotul Marian Vătămănescu.

Potrivit tradiţiei, Maica Domnului, care venise să-şi plângă fiul răstignit, a aşezat lângă cruce un coş cu ouă, iar acestea s-au înroşit de la sângele care picura din rănile lui Iisus. Astfel, în amintirea răstignirii, femeile vopsesc ouă roşii în preajma Paştelui.

Primul care ciocneşte este cel mai vârstnic bărbat de la masă sau o persoană mai în vârstă, care ciocneşte capul oului de capul oului ţinut în mână de un comesean, în timp ce rosteşte formula “Hristos a Înviat!”, la care se răspunde cu: “Adevărat a înviat!”.

Sursa: http://www.gandul.info/magazin/de-ce-ciocnim-oua-de-paste-15279157


Hits: 16

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com