Sf. Mc. Iuliana din Nicomidia; Sf. Mc. Temistocle

Sf. Mc. Iuliana din Nicomidia; Sf. Mc. Temistocle

Cand:
21st decembrie 2021 toata ziua
2021-12-21T00:00:00+01:00
2021-12-22T00:00:00+01:00
<span style="color: #000000;">Sf. Mc. Iuliana din Nicomidia; Sf. Mc. Temistocle</span>

Sf. Mc. Iuliana[1] din Nicomidia, şi cei împreună cu dânsa: 500 de bărbaţi şi 130 de femei (304) • Sf. Mc. Temistocle, din Mira Lichiei, azi în Turcia (251) • Sf. Mc. Ioan şi Fest, din Toscana • Sf. Ier. Onorat, episcop de Toulouse, în Franţa (sec. III) • Sf. Cuv. Baudacarie, de la Bobbio, în Lombardia (650) • Sf. Cuv. Macarie Postitorul, de la Khakhuli, în Georgia (sec. XI) • Sf. Ier. Petru, mitropolitul Moscovei (1326) • Sf. Iuliana, prinţesă de Viazma, în Rusia (1406) • Sf. Procopie, cel nebun pentru Hristos, de la Viatka, Rusia (1628) • Sf. Sf. Nou Mc. Mihail, protoiereul, din Rusia (1918).

[1] Un os din moaştele Sfintei Iuliana se află în biserica San Pantaleone din Veneţia.


SINAXARUL ZILEI

În această lună, în ziua a douăzeci şi una, pomenirea Sfintei Muceniţe Iuliana.

Sfânta Muceniţă Iuliana a trăit pe vremea împăratului Maximian. Era din Nicomidia, copila unor părinţi bogaţi. Părinţii au logodit-o cu un senator elin, cu numele Eleusie. Logodnicul voia să se facă nunta, dar sfânta n-a vrut, ci a zis: “Nu mă mărit cu tine, până nu ajungi prefectul cetăţii”. După ce a ajuns prefect, sfânta i-a zis iarăşi: “N-am să primesc să mă mărit cu tine, dacă nu treci de la slujirea idolilor la credinţa creştinilor”. Logodnicul a spus totul tatălui ei. Tatăl, pentru că n-a putut să o întoarcă de la credinţa în Hristos, a dat-o pe mâna prefectului, logodnicul ei, ca să o cerceteze după legile romane. Prefectul a dezbrăcat-o de haină şi a poruncit să fie chinuită cumplit şi apoi a poruncit să fie aruncată în temniţă. În noaptea în care a fost aruncată în temniţă, pe când se ruga, s-a apropiat de ea, în chip de înger, duşmanul nevăzut al tuturor oamenilor, diavolul, şi a îndemnat-o să jertfească idolilor, ca să scape. Sfânta l-a alungat şi l-a făcut să mărturisească, chiar fără voia lui, cine este.

A fost adusă din nou în faţa prefectului, dar a rămas neclintită în dragostea pentru Hristos. De aceea a fost aruncată într-un cuptor încins tare, care cu minune, cuptorul s-a răcit. La vederea minunii, cinci sute de bărbaţi împreună cu o sută treizeci de femei au crezut în Hristos şi au fost tăiaţi îndată cu sabia. Iar muceniţa a fost supusă din nou la chinuri; dar arătându-se mai tare decât toate aceste încercări, a fost tăiată cu sabia.

Era sfânta de 16 ani când a fost logodită de părinţii ei cu Eleusie; iar când s-a logodit cu Hristos prin mucenicie era de 18 ani.

Tot în această zi, pomenirea Sfinţilor cinci sute de Mucenici din Nicomidia, care de sabie s-au săvârşit.

Tot în această zi, pomenirea Sfintelor o sută treizeci de femei din Nicomidia, care de sabie s-au săvârşit.

Tot în această zi, pomenirea Sfântului Mucenic Temistocle.

Sfântul Mucenic Temistocle a trăit pe vremea împăratului Deciu, în Mira Lichiei. Era pastor la oi. Ighemonul Asclipie pornind prigoana împotriva creştinilor îl căuta pe Sfântul Dioscorid, fugit în munţi. Cei ce-l căutau au dat de Temistocle, care păştea oile. L-au întrebat de Dioscorid. Temistocle, care-l ascunsese, a spus că nu ştie unde este, dar s-a dat pe sine mărturisind că e creştin. Dus înaintea ighemonului Asclipie, a propovăduit pe Hristos. Grăind cu îndrăznire a fost atârnat de un lemn şi lovit în pântece până ce i s-a sfâşiat pântecele. Apoi a fost târât pe piroane ascuţite de fier şi aşa şi-a dat lui Dumnezeu duhul.

Cu ale lor sfinte rugăciuni, Doamne, miluieşte-ne şi ne mântuieşte pe noi. Amin.


Hits: 11

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com