†) Sf. Ier. Nicolae, arhiepiscopul Mirelor Lichiei, făcătorul de minuni (Dezlegare la peşte)

†) Sf. Ier. Nicolae, arhiepiscopul Mirelor Lichiei, făcătorul de minuni (Dezlegare la peşte)

Cand:
6th decembrie 2017 toata ziua
2017-12-06T00:00:00+01:00
2017-12-07T00:00:00+01:00
<span style="color: #ff0000;"><strong>†) Sf. Ier. Nicolae, arhiepiscopul Mirelor Lichiei, făcătorul de minuni </strong>(<em>Dezlegare la peşte</em>)</span>

†) Sf. Ier. Nicolae[1] al Mirelor Lichiei, făcătorul de minuni (345)

 Sf. Ier. Teofil, episcopul Antiohiei (185) • Sf. Mc. Niser (304) • Sf. Cuv. Asela[2], stareţa, de la Roma (406) • Sf. Ier. Avraamie, episcop de Cratea, în Bitinia (sec. VI) • Sf. Cuv. Ghertruda, văduva, stareță la Hamay, în Franţa (649) • Sf. Ier. Maxim, mitropolit de Kiev şi Vladimir, în Rusia (1305) • Sf. Nou Mc. Nicolae Caraman, din Smirna, azi în Turcia (1657).

[1] Sfântul Nicolae a fost înmormântat lângă oraşul Mira. În secolul al XI-lea, când Asia Mică era sub ocupaţie turcească, un grup de şaizeci şi doi de marinari din Italia au răpit trupul său întreg, aducându-l la Bari, pe data de 9 mai 1089. Papa Urban al II-lea a aşezat sfintele moaşte sub altarul din cripta bisericii ce fusese deja ridicată în cinstea Sfântului Nicolae şi unde pot fi cinstite şi astăzi.

[2] Moaştele Sfintei Asela pot fi cinstite în biserica S. Bonifacio e Alessio de pe colina Aventino din Roma şi în biserica S. Abondio din Cremona.


SINAXARUL ZILEI

În această lună, în ziua şasea, pomenirea celui între sfinţi Părintelui nostru Nicolae, arhiepiscopul Mirei Lichiei, făcătorul de minuni.

Cel între sfinţi Părintele nostru Nicolae a trăit pe vremea împăraţilor Diocleţian şi Maximian. Mai întâi a strălucit prin vieţuire călugărească; iar pentru viaţa lui îmbunătăţită a fost făcut arhiereu. Dar pentru că sfântul propovăduia cu îndrăzneală credinţa în Hristos a fost prins de mai-marii cetăţii, a fost bătut şi chinuit, apoi aruncat în temniţă, împreună cu alţi creştini. Când marele şi binecredinciosul împărat Constantin a ajuns, cu voia lui Dumnezeu, împărat al romanilor, au fost eliberaţi din legături toţi cei închişi şi, odată cu aceştia, şi Sfântul Nicolae, care s-a dus în Mira. Nu după multă vreme a fost adunat de marele Constantin cel dintâi sinod de la Niceea, la care a luat parte şi minunatul Nicolae.

Sfântul Nicolae a făcut multe minuni aşa cum arată Istoria vieţii sale. A izbăvit de la moarte pe trei bărbaţi năpăstuiţi pe nedrept. Pe când aceştia erau în închisoare au aflat de timpul când aveau să fie omorâţi şi au chemat pe sfânt în ajutor; i-au pomenit şi de binefacerile ce le făcuse cu alţii, cum izbăvise de moarte pe alţi trei bărbaţi din Lichia. Iar Sfântul Nicolae, cel grabnic spre ajutor şi gata spre apărare, s-a arătat în vis împăratului şi eparhului; pe eparh l-a mustrat pentru că a defăimat împăratului pe cei trei bărbaţi, iar împăratului i-a arătat şi i-a dovedit ca bărbaţii aceia sunt nevinovaţi şi că din pizmă au fost pârâţi că au uneltit împotriva lui. Şi aşa i-a izbăvit Sfântul Nicolae de la moarte.

Pe lângă acestea a făcut încă şi alte minuni. A păstorit dumnezeieşte poporul ortodox şi ajungând la adânci bătrâneţi, s-a mutat către Domnul.

Dar Sfântul Nicolae nici după moarte nu şi-a uitat turma sa. Că în fiecare zi face cu îmbelşugare bine celor ce au nevoie şi-i izbăveşte de tot felul de primejdii şi nevoi, Căci şi acum, ca şi atunci, Acelaşi Dumnezeu lucrează prin sfântul Său minunile Sale cele fără de număr.

Tot în această zi, pomenirea înfricoşătoarei ameninţări a cutremurului, ce a fost adus peste noi cu iubirea de oameni.

Tot în această zi, pomenirea Sfântului noului Mucenic Nicolae Caraman, care a suferit mucenicia la Smirna, în anul 1657.

Cu ale lor sfinte rugăciuni, Doamne, miluieşte-ne şi ne mântuieşte pe noi. Amin.


Hits: 15

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com