Arhimandritul Atanasie (Tudor Rusnac) a fost hirotonit Arhiereu-vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei cu titulatura „de Bogdania”


Prin harul lui Dumnezeu, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, marți, 1 mai 2018, a avut loc la Roma hirotonia întru arhiereu a Preacuviosului Părinte Arhimandrit Atanasie (Tudor Rusnac), pentru slujirea de Arhiereu-vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei, purtând titulatura „de Bogdania”.

Înaltpreasfințitul Părinte Iosif, Arhiepiscopul Ortodox Român al Europei Occidentale și Mitropolitul Ortodox Român al Europei Occidentale și Meridionale, delegatul Patriarhului României, a prezidat soborul de arhierei care au săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie în cadrul căreia a avut loc slujba Hirotoniei. Din soborul de arhierei au mai făcut parte:

–         Înaltpreasfințitul Părinte Serafim, Arhiepiscopul Ortodox Român al Germaniei, Austriei și Luxemburgului și Mitropolitul Ortodox Român al Germaniei, Europei Centrale și de Nord,

–         Preasfințitul Părinte Episcop Ignatie al Hușilor,

–         Preasfințitul Părinte Episcop Siluan, al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei,

–         Preasfințitul Părinte Episcop Timotei, al Episcopiei Ortodoxe Române a Spaniei și Portugaliei,

–         Preasfințitul Părinte Antonie de Orhei, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Chișinăului,

–         Preasfințitul Părinte Marc Nemțeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Ortodoxe Române a Europei Occidentale, și

–         Preasfințitul Părinte Teofil de Iberia, Arhiereu-vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Spaniei și Portugaliei.

În cuvântul de învățătură rostit în cadrul Sfintei Liturghii Preasfințitul Părinte Ignatie, Episcopul Hușilor, le-a vorbit celor prezenți despre importanța hirotoniei episcopului. “Această taină îi dă posibilitatea creștinului să se sfințească prin Duhul Sfânt pe care-l invocă de fiecare dată arhiereul în cadrul Sfintei Liturghii. Episcopul este chemat să mijlocească neîncetat pentru popor înaintea tronului Preasfintei Treimi și nu în ultimul rând să fie propovăduitor al Evangheliei Mântuitorului Hristos atât în cuvânt, cât și-n faptă.”

După Sfânta Liturghie a urmat citirea Actului Patriarhal de Confirmare a alegerii Preacuviosului Părinte Arhimandrit Atanasie (Tudor Rusnac) în slujirea de Arhiereu-vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei, de către Înaltpreasfințitul Iosif, delegatul Patriarhului României, după care a avut loc instalarea noului ierarh, care a primit de la Înaltpreasfințitul Părinte Iosif mantia arhierească și cârja, ca însemne prin care să călăuzească turma lui Hristos ce-i este încredințată spre păstorire.

La final, Înaltpreasfințitul Iosif a transmis darul Preafericitului Părinte Patriarh Daniel – o cruce de binecuvântare, încurajându-l pe noul arhiereu al Bisericii lui Hristos să păstorească cu multă râvnă și cu multă dragoste sufletele credincioșilor încredințați spre păstorire.

În cuvântul său, Preasfințitul Părinte Atanasie de Bogdania a mulțumit Bunului Dumnezeu pentru toate binefacerile primite, a mulțumit de asemenea ierarhilor împreună-slujitori, familiei, clericilor și credincioșilor prezenți, amintind cu multă emoție de cei zece ani de slujire în Episcopia Ortodoxă Română a Italiei, în care a crescut alături de PS Părinte Episcop Siluan, cel care i-a fost „ca un tată”, dar și de cei douăzeci de ani de păstorire a Mitropoliei Ortodoxe Române a Europei Occidentale și Meridionale de către Înaltpreasfințitul Iosif, cel care i-a îndrumat pașii spre slujirea lui Hristos.

În continuare, au luat cuvântul mai mulți reprezentanți ai instituțiilor de stat române și italiene.

Preasfințitul Părinte Siluan, gazda acestui moment festiv din viața Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei, a adresat, la final, un cuvânt de mulțumire, atât Înaltpreasfințitul Părinte Iosif și celorlalți ierarhi împreună-slujitori, cât și tuturor clericilor, autorităților și credincioșilor prezenți.

Evenimentul liturgic s-a încheiat cu o agapă frățească la care au participat toți cei prezenți.


Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, în ședința sa de lucru din ziua de  15 februarie 2018, a ales, pentru postul vacant de Arhiereu-vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei, pe Preacuviosul Părinte Arhimandrit Atanasie (Tudor Rusnac), cu titulatura „de Bogdania”.


Arhimandritul Atanasie (Tudor Rusnac) s-a născut în 17 ianuarie 1982, la Chișinău, Republica Moldova, fiind primul din cei doi fii ai lui Eugen și Ala Rusnac. Din data de 12 octombrie 2010 deține cetățenia română.

 

Studii:

 • 2000 –  A absolvit Liceul Real din Chișinău (RM) cu profilul Matematică-Fizică. A avut numeroase participări la Olimpiade Republicane, Naționale și Concursuri Internaționale de fizică și matematică;
 • 2000 – 2005 – INSA Lyon, Franța (Institut National des Sciences Appliqués de Lyon). A obținut diploma de Inginer cu grad de Master, Specialitatea – Telecomunicații și Rețele;
 • 2002 – Atestatul de Studii Europene în cadrul INSA Lyon.
 • 07/2004 – 01/2005 – Stagiu de specializare în domeniul IT (MT System – Lyon, Franța);
 • 2006 – 2010 a urmat cursurile Institutului de Teologie Ortodoxă „Saint-Serge” de la Paris. A obținut licența în Teologie Pastorală în anul 2010;
 • 2010 – 2012 a urmat cursurile unui Master în Teologie Practică (Drept Canonic), la Facultatea de Teologie „Andrei Șaguna” – Sibiu. Lucrarea de Master – „Principii de Teologie Canonică în Diaspora, cu referire specială la Italia”.

Responsabilități:

 • Din 06/2008 și până în 09/2009 a îndeplinit funcția de Secretar Eparhial al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei;
 • din 09/2009 și până în  02/2011 a îndeplinit funcția de Consilier Administrativ – Bisericesc al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei;
 • din 02/2011 și până în 02/2013 a fost exarh al mănăstirilor Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei;
 • din 01/2015 și până în prezent a suplinit funcția de exarh al mănăstirilor Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei;
 • din 02/2011 și până în prezent a îndeplinit funcția de Vicar Eparhial al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei;
 • din 02/2012 și până în prezent a coordonat Misiunea Sfântul Ierarh Nicolae, a Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei, pentru Basarabeni și Bucovineni din Bucovina de Nord;
 • din 2009 și până în prezent a coordonat activitatea Cancelariei Eparhiale a Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei.

 

Pentru galeria foto a evenimentului liturgic, apăsați aici.


 

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com